Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDodik: Projekat "Južni tok" nije mrtav

Dodik: Projekat “Južni tok” nije mrtav

SARAJEVO, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da projekat “Južni tok” još nije mrtav.

“Ne znam zašto govore da nema `Južnog toka`. Biće ga. To mi je rekao važan čovjek iz Rusije”, izjavio je Dodik.

On je rekao sinoć za TV “N1” da u proteklim godinama nije mogao da ubijedi Rusiju da sa Republikom Srpskom napravi ugovor o “Južnom toku”, jer su Rusi tražili da to urade sa Savjetom ministara BiH.

“Mi smo gubili zbog toga dvije-tri godine. Kada smo mi došli u Savjet ministara, oni su odbili i nas i Ruse. Kada je SDP bio na vlasti, dogovorili smo oko 20 mjera. Je li se to uspjelo uraditi? Nije, a ko je opstruisao? Ja nisam sigurno”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da od predstavnika Federacije BiH u Savjetu ministara BiH nije dobio podršku ni za jedno važno pitanje koje je pokušao da riješi.

“Jurili smo priču u vezi sa `Južnim tokom`, ali kada se pojavio /transjadranski/ gasovod `Tap` iz Albanije, smatrao sam da Savjet ministara takođe treba odraditi svoj posao i dati saglasnost”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne radi ništa protiv Federacije BiH, te da se prestao nadati pozitivnim ishodima saradnje nakon što je opstruisan nekoliko puta.

“Kada smo krenuli zajedno da rješavamo problem sa vladama Italije i Srbije dogovorili smo da FBiH i Republika Srpska imaju po 12 odsto učešća prilikom raspodjele sredstava iz globalnog projekta. Onda su odjednom iz FBiH krenula osporavanja i mi nismo dobili ništa. Zašto da ostajemo tu ako ne dobijamo ništa? Naša ekonomija bi bila daleko uspješnija da nije ograničenja koja imamo, 300 miliona maraka se daje za uvoz obične vode iz zemalja okruženja”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će njegovati dobre odnose sa Rusijom i da nema problem da vodi dijalog sa Turskom o svim bitnim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti