Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Saradnja sa Srbijom na projektu "Srednja Drina"

Đokić: Saradnja sa Srbijom na projektu “Srednja Drina”

BEOGRAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Srpska sa Srbijom posebno intenzivnu saradnju razvija u sektoru energetike, što je potpuno logično, jer se dodiruju vrlo dugom graničnom linijom.

“Posebno smo opredijeljeni da zajedno nastavimo raditi na projektu `Srednja Drina`. Naravno, tu se moraju uključiti i institucije BiH”, rekao je Đokić u Beogradu, gdje je učestvovao na skupu o energetici u regionu.

On je precizirao da je projekat “Srednja Drina” potpisan sa italijanskom vladom, a verifikovali su ga Italija, Srbija i Srpska kao učesnici.

“Realizacija ovog projekta neće zavisiti samo od Republike Srpske, nego će u velikoj mjeri zavisiti od italijanskih partnera koji su dio tog sporazuma, ali i od spremnosti Srbije da u svemu tome učestvuje. Takođe, važnu ulogu će imati i BiH, a na taj način i Republika Srpska”, naveo je on.

Đokić kaže da u projekat moraju biti uključene institucije BiH, jer je projektom “Srednja Drina” obuhvaćena granica BiH i Srbije.

“To može biti izvjestan problem, s obzirom na to da oni vrlo često pružaju opstrukciju projektima u sektoru energetike koje je do sada pokretala Republika Srpska”, podsjetio je on.

Đokić je rekao da Srpska ima respektabilne kapacitete u sektoru proizvodnje energije koji mogu da zadovolje vlastite potrebe i obezbijede značajan izvoz u situaciji kada još nije iskorišćen sav potencijal koji Srpska ima.

“Srpska učestvuje sa više od 20 odsto u snabdijevanju energije u regionu, što joj omogućuje značajnu poziciju i važnu ulogu u energetskom sektoru u ovom dijelu Evrope”, rekao je Đokić.

On je istakao da će ta uloga u narednom vremenu biti još i važnija i dodao da je Srpska planirala velike investicije u razvoj sektora energije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti