Petak 1. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJeftini gas u julu stiže u Srpsku

Jeftini gas u julu stiže u Srpsku

BANJALUKA, Republika Srpska i Rusija usaglasili su sve detalje ugovora o direktnoj isporuci gasa po povoljnijim cijenama i do kraja marta dokument bi trebalo da bude potpisan, a jeftiniji gas poteći će do početka jula.

Dogovor o direktnoj isporuci gasa iz Rusije u Srpsku, odnosno bez posredovanja sarajevskog preduzeća “BH gas” i po povoljnijim cijenama, postignut je u septembru prošle godine tokom zvanične posjete delegacije RS na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović Moskvi. Potpis na osnovne uslove isporuke gasa RS sa zvaničnicima ruske kompanije “Gasprom” tada je stavila Cvijanovićeva, a tekst ugovora je usaglašen i parafiran 23. decembra 2014. godine.

Završna faza

Posao snabdijevanja gasom ovih dana ulazi u završnu fazu, a direktor preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac očekuje da će zvanično potpisivanje ugovora biti obavljeno do kraja marta.

– Ugovor podrazumijeva direktnu isporuku prirodnog gasa ruske kompanije “Gasprom eksport” kompaniji “Gas-Res”. Mi ćemo biti zaduženi za isporuku ostalim potrošačima u Srpskoj – kazao je Puhalac.

“Gas-Res” će, nakon potpisivanja ugovora, zaključiti ugovore o snabdijevanju sa zainteresovanim potrošačima i operaterima gasovodnih sistema u RS i rješavati operativne i tehničke zadatke neophodne za početak isporuke gasa.

– Isporuka gasa po novom ugovoru, koji će potpisati kompanija “Gas-Res”, trebalo bi da počne 1. jula 2015. godine – istakao je Puhalac.

Precizirao je da je ovaj posao višestruko koristan za RS.

– Ne samo da RS ovim ugovorom dobija jeftiniji gas bez posrednika, već sebe prvi put promoviše kao kredibilnog poslovnog partnera “Gasproma”, što je od velikog značaja za razvoj nezavisnog sektora gasa u RS i za raskid sa dosadašnjim monopolističkim ponašanjem kompanija iz FBiH – naglasio je Puhalac.

Sličan stav iznio je i stručnjak za energetiku Dušan Bogdanović. Ističući da je direktna isporuka gasa cjenovno povoljnija, naglasio je da Srpska treba da dodatno iskoristi dobre odnose koji su u proteklom periodu uspostavljeni sa zvaničnom Moskvom.

– Ovo je veoma dobra prilika za RS da bez posrednika nabavlja taj energent, koji je ekološki čist, ali i da smanji troškove. U svakom slučaju, Srpska treba da iskoristi dobre odnose sa Rusijom, koja je svjetska sila i širi saradnju – rekao je Bogdanović.

O prednostima direktne isporuke gasa govorio je predsjednik RS nakon povratka iz Moskve u septembru. Dodik je tada rekao da je veoma zadovoljan zbog dogovora o direktnoj isporuci gasa Srpskoj. Ocijenio je da je ruska strana pokazala razumijevanje i da je prvi put iskorištena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

Novi pravci

Osim privođenja kraju ugovora direktne isporuke gasa iz Rusije dolaze povoljne vijesti za RS. Nakon što je “zamrznuta” gradnja gasovoda “Južni tok”, čiji je jedan krak trebalo da dođe i u Srpsku, posljednjih dana sve se češće može čuti da projekat za dopremanje ruskog gasa do zapadne Evrope ipak nije mrtav. To je ove sedmice u Budimpešti nagovijestio i ruski predsjednik Vladimir Putin, navodeći da bi alternativni gasovod koji će ići prema Turskoj, zaobilazeći Bugarsku, mogao stići preko Srbije i Mađarske do Austrije. Brojni stručnjaci i upućeni u problematiku gradnje “Južnog toka” ističu da ideja o dovođenju ruskog gasa, preko zapadnog Balkana do zapadne Evrope, nikada nije napuštena.

I u Predstavništvu Republike Srpske u Moskvi kažu da su upoznati sa novom idejom, kao i da Moskva i Brisel o tome vode pregovore. Potvrđuju da bi, ako dođe do realizacije projekta, trasa novog gasovoda jednim dijelom pratila rutu “Južnog toka”.

Đokić

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da Srpska ne gubi nadu da projekat “Južni tok” može oživjeti na neki drugi način.

– Što se tiče RS, to pitanje ćemo rješavati u saradnji sa Srbijom – istakao je Đokić.

On je rekao da je Srpska, kada je riječ o gasnom sistemu i upotrebi gasa kao energenta i dalje veoma zainteresovana da bude dio projekata kojima bi ovaj region obezbijedio sigurno snabdijevanje. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti