Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBez Rusije Evropa neće imati konkurente cijene energije

Bez Rusije Evropa neće imati konkurente cijene energije

VARŠAVA, Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je zelena energija za novu Evropu suviše skupa i da je zato osuđena na Rusiju – ako želi jeftiniju energiju.
“Neko mora da kaže glasno da je za naše ne odviše bogate zemlje zelena energija suviše skupa. Bez Rusije Evropa neće imati konkurente cijene energije. Treba srušiti izvjestan tabu. U Evropi najvažnija mora da bude cijena energije. Klima je drugorazredna stvar”, kazao je Orban u obraćanju na proslavi 25. godišnjice Poljske privredne komore.
Mađarski premijer je u Varšavi bio dočekan lavinom kritika da predusretljivošću prema Rusiji ruši evropsku solidarnost i jedinstvo EU po pitanju sukoba u Ukrajini, nakon što je Budimpeštu u utorak posjetio ruski predsJednik Vladimir Putin.

Orban je u Privrednoj komori u Varšavi podsjetio da su postkomunističke zemlje koje su ušle u EU u drugačijoj poziciji od starih članica, pošto stara evropska petnaestorka nije stradala tokom decenija komunističkih režima.

Mi sada moramo da konkurišemo državama koje nemaju iskustvo komunizma i mogle su duže da akumuliraju svoj finansijski kapital. Da održimo konkurentnost naših privreda moguće je samo zahvaljujući jeftinijim sirovinama iz Rusije”, kazao je Orban i naglasio da je zato region srednje i istočne Evrope osuđen na Rusiju.

“Bez Rusije Evropa neće imati konkurentne cijene energije“, rekao je Orban.

Mađarski premijer razgovarao je prethodno sa poljskom premijerkom Evom Kopač i podržao sporazum iz Minska koji je označio kao važan korak čije odredbe moraju da budu ispunjene, i istakao da upravo taj sporazum pokazuje evropsko jedinstvo kada je reč o sukobu u Ukrajini.

“Jedinstvo EU i osuda agresije je za nas suštinska stvar. Objasnila sam to Orbanu u iskrenom i mučnom razgovoru kao što razgovaraju prijatelji, oči u oči i govore ono što zaista misle. Danas i Mađarska i Poljska mogu same da odlučuju o svojoj sudbini. Veliki narod kao što su Ukrajinci, takođe ima pravo da sam odluči o svojoj
sudbini”, kazala je poljska premijerka na konferenciji za novinare sa Orbanom. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti