Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNeće biti poskupljenja struje

Neće biti poskupljenja struje

TREBINJE, Električna energija u Republici Srpskoj u narednom periodu neće poskupjeti, jer nijedno preduzeće iz energetskog sektora nije podnijelo zahtjev za promjenu cijene, potvrdila je danas Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržište u Regulatornoj komisiji za električnu energiju Republike Srpske.

Ona kaže da promjene cijene ne može biti dok Regulatorna komisija zvanično ne premi zahtjev, objavi ga i dok se ne provedu formalne rasprave o toj temi.

“Te procedure traju maksimalno do šest mjeseci, a može i kraće, u zavisnosti od zahtjeva preduzeća i onog na šta se odnose”, rekla je Ćeranićeva nakon današnje rasprava o izmjenama i dopunama pravilnika u tarifnoj metodologiju i tarifnom postupku.

Ona je ponovila da se cijene isključivo utvrđuju na zahtjev preduzeća iz energetskog sektora i u formalnoj raspravi u kojoj se vrši analiza svih zahtjeva i parametara koji utiču na cijenu.

Ćeranićeva je istakla da današnja rasprava nema nikakve veze sa promjenom cijene električne energije, već da je riječ samo o propisivanju načina na koji će se te cijene utvrđivati.

Ona je navela da je riječ o izmjenama pravilnika u vezi sa načinom utvrđivanja cijene nabavke električne energije za kupce koji nakon 1. janura imaju mogućnost da se snabdijevaju kod javnog snabdjevača u okviru Elektroprivrede Republike Srpske.

“Od 1. januara ove godine svi kupci imaju pravo da izađu na tržište, međutim mali kupci i domaćinstva i dalje imaju mogućnost da se snabdijevaju kod javnog snabdjevača – elektroprivrednih preduzeća, a cijenu i dalje utvrđuje Regulatorna komisija po pravilniku koji postoji od ranije”, podsjetila je Ćeranićeva.

Kada je riječ o ostalim kupcima – industrijski, ona kaže da oni imaju mogućnost da se, ukoliko ne nađu drugog, snabdijevaju kod javnog snabdjevača, te da tu cijenu direktno ne utvrđuje Regulatorna komisija, ali da je osnova cijena koju utvrdi regulator.

Raspravi u Regulatornoj komisiji prisustvovali su predstavnici elektronergetskih preduzeća iz Republike Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti