Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOpština Šamac od početka aktivna u istraživačkim bušotinama

Opština Šamac od početka aktivna u istraživačkim bušotinama

ŠAMAC, Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je danas da je opština Šamac od prvog momenta aktivno uključena u prve istraživačke bušotine na području Obudovca i da bi za opštinu i stanovništvo Šamca bilo veoma značajno ako bi krenula eksploatacija sirove nafte.

Minić je napomenuo da je prije godinu upoznat o prvim nalazima na lokalitetu Obudovca.

“Nakon toga bili smo obaviješteni od direktora kompanije `Jadran-Naftagas` da će se krenuti u još jednu istraživačku bušotinu, takozvano bočno bušenje i da će nakon toga dati podatke da li je riječ o ekonomski isplativoj bušotini koja bi podrazumijevala eksplataciju sirove nafte i odvoz do prerađivačkih kapaciteta”, rekao je Minić novinarima.

On je istakao da bi za građane opštine Šamac to bilo veoma značajno i da su se već raspitali koliko od eksplatacije prirodnog bogatstva ide opštini.

Minić je dodao da bi se taj dio sredstava namjenski koristio za razvoj nerazvijenog dijela opštine.

“Ukoliko ovo bude u ovim kapacitetima o kojima se priča, rečeno nam je da će zajedno sa firmom `Šel`, koja radi na području Federcije BiH, istraživanje krenuti u Brvnik u jednu bušotinu, koja se nalazi na granici entitetske linije, i još nekoliko bušotina na ovom području”, rekao je Minić.

On je dodao da bi to značilo veći broj zaposlenih ljudi na području opštine Šamac, eksploataciju prirodnog bogatstva, redovna primanja u budžetu po tom osnovu i bolju budućnost za Šamac.

U Obudovcu kod Šamca 30. maja 2013. godine otvorena je prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u Republici Srpskoj u koji ulaže “Jadran-Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije /NIS/ i ruske kompanije “Njeftgazinkor”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti