Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPronađena nafta, groznica u Obudovcu

Pronađena nafta, groznica u Obudovcu

ŠAMAC, Preduzeće “Jadran-Naftagas” pronašlo je velike količine nafte u Obudovcu kod Šamca, a ta vijest ponovo je donijela komešanje među mještane ovog posavskog sela, koji u “crno zlato” polažu najveće nade za razvoj tog kraja.

Đuro Kojić iz Obudovca kaže da je često razgovarao sa radnicima koji su angažovani na bušotini i da su mu uvijek govorili da ima nafte. Iako je sa prvom bušotinom u Obudovcu zavladala naftna groznica, optimizam je vremenom splasnuo. Naftni plamen ponovo je upaljen nakon što je iz Vlade RS objavljeno da Obudovac leži na “crnom zlatu”.

– Svi s nestrpljenjem očekujemo rezultate analiza i istraživanja. Dolazili su i ljudi iz Banjaluke i rekli mi da je ovdje glavna žila nafte. Znam da je NIS odvezao dvije cisterne nafte na ispitivanje, a čuo sam da će pored ove bušiti na još tri mjesta. Sve naše nade uperene su ka bušotini. Ako bude nafte, biće i posla i boljitka za sve – rekao je Kojić.

U potrazi za naftom u Posavini je preduzeće “Jadran-Naftagas”, koje su specijalno za taj posao osnovali Naftna industrija Srbije (NIS) i ruska kompanija “Zarubežnjeft”, koja je većinskih vlasnik Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi “Nestro petrol”. Bušenje prve bušotine u Obudovcu, duboke 2.800 metara, počelo je krajem maja 2013. godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić objavio je juče da je pronađena nafta u Obudovcu.

– Ovo je dobra vijest. Radi se o količinama koje za RS nisu male, ali za NIS još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju. Za to su potrebna dodatna istraživanja i da se utvrdi da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti sa te bušotine – kazao je Đokić. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti