Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDodik: Neprihvatljivo donošenje zakona o gasu na nivou BiH

Dodik: Neprihvatljivo donošenje zakona o gasu na nivou BiH

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je donošenje zakona o gasu na nivou BiH neprihvatljivo jer je riječ o prenosu nadležnosti.

Dodik je naglasio da BiH nema nikakvu nadležnost za energiju, a da će Srpska naći načina da se tome suprotstavi.

“Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u Srpsku iz Srbije, nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, ističući da samo naivni ne vide o čemu je riječ.

On je naglasio da o tome govori i najavljeni dolazak direktora Energetske zajednice jugoistočne Evrope koji, kako je rekao, vjeruje u skupštinsku većinu u BiH koja će nakon osmogodišnjeg odbijanja Srpske donijeti zakon o gasu na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, sasvim je jasno i da Evropa, koja je zaustavila projekat “Južni tok”, želi to da uradi preko “Sjevernog toka”, i tako učini region zavisnim u snabdijevanju gasom i ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom.

Dodik je naglasio da će Srpska nastaviti da pokušava da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika, da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjaluci, jer bi priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca bilo puno skuplje.

“Nećemo davati saglasnosti za gasovod Brod – Zenica jer se time Srpska čini dodatno zavisnom o gasu iz nekih drugih destinacija”, naglasio je Dodik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti