Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Prioritet ulaganje u energetski sektor

Đokić: Prioritet ulaganje u energetski sektor

TREBINJE, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Trebinju da će prioritet Vlade biti investiranje u sektor energetike.

Đokić je, poslije sastanka sa rukovodstvom „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/, istakao da ovo preduzeće ostvaruje velike rezultate i da je jedno od glavnih stubova privrednog razvoja Srpske.

On je napomenuo da je politika Vlade Republike Srpske da se mora raditi na poboljšanju poslovanja i smanjenju troškova, što će na kraju godine dovesti do poboljšanja finansijskih rezultata preduzeća.

„Od ‘Elektroprivrede Republike Srpske’ očekujemo da i u narednim godinama bude najsnažniji oslonac Srpskoj, ali i nosilac velikih investicija“, rekao je Đokić.

On je naveo da je na današnjem sastanku potvrđena odlučnost Vlade Srpske i ERS-a da realizuju projekat izgradnje Hidroelektrane Dabar, napominjući da je završena projektna dokumentacija za ovaj energetski objekat, koji je strateški značajan ne samo za Hercegovinu, već i za cijelu Republiku.

„Za 15 dana glavni projekat biće u potpunosti završen i možemo da počnemo sa realizacijom ove investicije, koja u prvoj fazi podrazumijeva izgradnju tunela, zatim objekta i na kraju nabavku postrojenja i opreme“, rekao je Đokić.

On je dodao da će u narednim danima biti odlučeno na koji način će biti finansirana ova investicija uz ERS, koja je to već ranije preuzela.

„Vrijednost ove investicije je oko 350 miliona KM. Ovaj energetski objekat proizvodiće oko 159 megavata električne energije i za to je potreban i drugi finansijer“, rekao je Đokić.

On je naveo da su obavljeni razgovori sa predstavnicima kineske kompanije i kineske banke, koji su pokazali interes da učestvuju u finansiranju ovog projekta.

Đokić kaže da je o tome razgovarano i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, koji su, takođe, iskazali interes da učestvuju u finasiranju ovog, ali i drugih projekata u sektoru energetike, koji će značajno doprinijeti razvoju Srpske i njenog privrednog sistema.

Resorni ministar ističe da će biti nastavljene aktivnost i na izgradnji vjetroelektrane Hrgud u opštini Berkovići, čijom realizacijom će biti poboljšani energetski bilansi Srpske.

„Ići ćemo u direktan pregovarački postupak, gdje ćemo koncesiju dodijeliti ERS-u i ona će biti investitor i ovog važnog energetskog objekta“, rekao je Đokić i dodao da će aktivnosti oko tog posla biti ubrzani.

Đokić je sa rukovodstvom ERS-a danas obišao Saborni hram i Vladičanski dvor u Trebinju, gdje je razgovarao sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Resorni ministar danas će se sastati i sa rukovodstvom Rudnika i termoelektrane Gacko, sa kojim će razgovarati o poslovanju tog preduzeća, smanjenju gubitaka i otvaranju novog površinskog kopa termoelektrane. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti