Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilekić: Pozitivan finansijski rezultat

Milekić: Pozitivan finansijski rezultat

TREBINJE, Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Branislava Milekić rekla je da je prethodna poslovna godina bila vrlo teška, ali da će sva preduzeća u okviru ove kompanije, osim dvije termoelektrane, imati pozitivan finansijski rezultat.

Milekićeva je rekla da se u Termoelektrani Gacko eksploatacija rude odvija u veoma teškim okolnostima, što poskupljuje cijenu iskopane rude, kao i da je određene teškoće imala i Termoelektrana Ugljevik, gdje je remont zbog neplaniranih problema produžen za 32 dana, što se odrazilo i na proizvodnju električne energije i finansijski rezultat.

Poslije sastanka sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, Milekićeva je rekla novinarima da je zbog potrebe da se održe postojeće cijene električne energije značajno forsiran rad termoelektrana da bi se proizvele velike količine električne energije.

Govoreći o proizvodnji u ERS-u, Milekićeva je istakla da je prošle godine proizvedeno skoro 11 odsto manje električne energije u odnosu na 2013. godinu kada je ostvarena rekordna proizvodnja.

“To je i bila planirana proizvodnja imajući u vidu remonte i stanje opreme, tako da smo plan ispunili, ali ova proizvodnja za termoelektrane nije dovoljna da bi po ovakvim cijenama, koje su najniže u regionu, poslovale pozitivno”, rekla je Milekićeva.

Ona je istakla da će od resornog ministra zatražiti smjernice za dalje postupanje kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije.

“ERS mora da odgovori zahtjevima otvorenog tržišta. Ono što je pozitivno da su cijene po kojima snabdijevamo sve kupce veoma niske i nećemo stvoriti velike mogućnosti konkurenciji da se pojave i drugi snabdjevači u Republici Srpskoj”, kaže Milekićeva.

Ona ističe da će ERS i u narednom periodu, bez obzira na potrebu za određenim korekcijama cijena električne energije, i dalje biti daleko povoljnija kako za velike kupce, tako i za domaćinstva, dodajući da niko drugi neće moći postići tako nizak nivo cijena struje.

“To je naša velika prednost i kandidujemo se za jedinog snabdjevača svih kupaca u Republici Srpskoj. Međutim, pravila igre su drugačija i naravno da, prije svega, moramo razdvojiti funkcije snabdijevanja i distribucije električne energije”, rekla je Milekićeva.

Ona je napomenula da u ERS-u razmatraju mogućnosti za racionalizaciju određenih troškova da bi se što duže odgodilo povećanje cijena električne energije, odnosno da bi taj nivo bio sveden na najmanji mogući.

“Zahtjevi proizvodnih preduzeća i distribucija su potpuno opravdani i već odavno je zrela situacija da dođe do povećanja cijena električne energije”, rekla je Milekićeva i podsjetila da je ERS prošle godine tokom poplava imala direktne i indirektne štete od 68 miliona KM.

Ona je istakla da ERS, ne samo što nije dobila pomoć za sanaciju šteta od poplava, već nije koristila ni kreditna sredstva i sve je uradila iz vlastitih sredstava.

Milekićeva ističe da je zbog tih i drugih troškova zahtjev za povećanjem električne energije potpuno realan. “U okviru ERS-a ćemo se dogovoriti i usaglasiti sa resornim ministrom u vezi sa ovim pitanjem”, rekla je Milekićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti