Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMilionski minus, problem eksploatacija uglja

Milionski minus, problem eksploatacija uglja

GACKO, Ministar energetike u rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Rudnik i Termolektrana /RiTE/ “Gacko” imaju problem u eksploataciji uglja i da koeficijent eksploatacije nije zadovoljavajući da bi mogao da obezbijedi ekonomičnu proizvodnju.

Nakon što je menadžment RiTE “Gacko” ministra upoznao da je ovo preduzeće 2014. godinu završilo sa gubitkom ispod deset miliona KM, Đokić je rekao da postoji potreba da se ide dalje u nove aktivnosti i otkrivke da bi se obezbijedila kvalitetna ruda, u korist veće proizvodnje i boljeg poslovanja.

Đokić je najavio da će tokom ove godine početi aktivnosti u vezi sa gradnjom nove termolektrane od 300 megavata u Gacku, napominjući da je o finasiranju ovog projekta na kreditnoj osnovi bilo riječi sa kineskim partnerom i kineskom državnom bankom, koji su, kako kaže, pokazali interes za ovaj projekat, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj.

“Nosilac u realizaciji tog projekta biće `Elektroprivreda Republike Srpske` /ERS/ koja će, kada je dodatno ojačamo, pokazati da može da bude nosilac najvažnijih investicionih aktivnosti u sektoru enegetike u Srpskoj”, kaže Đokić i ističe da će se izgradnjom novog bloka značajno poboljšati energetska situacija u Srpskoj i cijelom regionu.

Direktor RiTE “Gacko” Milenko Milidrag rekao je da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa gubitkom ispod deset miliona maraka, ali da se tačno ne zna iznos, jer nije gotov završni račun.

Kao glavne razloge zbog kojih su nastali gubici Milidrag je naveo povećanje poreza, loš kvalitet uglja i smanjenu proizvodnja.

Milidrag kaže da je osnovni problem snabdijevanje ugljem Termoelektrane, te da dugo godina postoji zaostatak u otkrivci.

“Zbog toga smo došli u situaciju da u narednom periodu intervenišemo i nađemo način kako bismo ove godine prevazišli situaciju u kojoj smo se našli”, naveo je on.

Milidrag je dodao da će biti otvoren novi kop i da će za dio radova biti angažovana treća lica za šta će se izdvojiti deset miliona maraka.

On kaže da preduzeće ne raspolaže dovoljnom mehanizacijom i da je prošle godine nisu obnavljali, jer je novac ulagan na izmještanje Mušnice da bi se kop zaštitio od vode.
Milidrag je najavio da će za nabavku nove mehanizacije za Rudnik biti u ovoj godini uloženo 15 miliona KM.

On je rekao da RiTE “Gacko” imaju potrebu i za dodatnom radnom snagom, ali da neće nikoga zapošljavati dok ne saniraju gubitke.

Osvrćući se na proizvodnju električne energije u protekla dva mjeseca, Milidrag je rekao da planovi nisu ispunjeni, ali da će se pokušati prolongiranjem za sedam dana remonta koji je trebao početi 1. marta pokušati nadoknaditi proizvodnju u zaostaku.

“Nadamo se da ćemo poslije remonta imati kvalitetnije i veće količine uglja i da ćemo uz malo veću cijenu električne energije ostvariti dobre rezultate”, istakao je Milidrag.

Teren gdje se vrši otkrivka posjetili su i direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić i direktor ERS-a za tehničke poslove Maksim Skoko. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti