Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotvrđen visoki kvalitet prve serije mjernih transformatora

Potvrđen visoki kvalitet prve serije mjernih transformatora

ISTOČNO SARAJEVO, U preduzeću “Energoinvest – Elektroenergetska oprema” /EEOP/ Istočno Sarajevo danas je obavljen tehnički prijem prve serije od 137 mjernih transformatora po ugovoru za “Elektroprenos BiH”, vrijednom 1,1 miliona KM.

Generalni direktor EEOP-a Vladimir Šebankov rekao je novinarima da je ova firma, koja je u ruskom vlasništvu, za nešto više od godinu uspjela da obnovi i pokrene proizvodnju, te da servisira i sertifikuje mašine i opremu.

“Naš prvi rezulatat vidljiv je danas, kada kupcu predajemo mjerne transformatore vrhunskog kvaliteta”, rekao je Šebankov.

On je naglasio da EEOP danas ima dva potpisana ugovora sa “Elektroprivredom” Srbije i “Elektrovojvodinom”, čija je realizacija u toku, kao i ugovor za rusko tržište.

“Ti ugovori nisu veliki, ali su za nas itekako značajni koraci na putu vraćanja starih tržišta, pri čemu nas posebno raduje osvajanje sertifikata, što je dobro i za EEOP, ali i za privredu Republike Srpske i BiH”, dodao je Šebankov.

Prema njegovim riječima, EEOP planira plasman svojih proizvoda i na tržište Rusije i Kazahstana, kao i na bliski i srednji istok.

On je najavio da će delegacija EEOP-a od 2. do 4. marta učestvovati na Međunarodnoj elektroenergetskoj konferenciji u Dubaiju, gdje će biti održan sajam elektroopreme, na kome će među 1.500 izlagača i ova firma iz Istočnog Sarajeva predstaviti svoje proizvode, i pokušati da obnovi ugovore sa nekadašnjim kupcima i partnerima.

On je zahvalio radnicima EEOP-a na izuzetnom angažmanu u procesu obnavljanja proizvodnje.

Komercijalni direktor EEOP-a Miro Klepić istakao je da se poseban značaj ovog projekta odnosi na činjenicu da se ugovor sa “Elektroprenosom BiH” realizuje posredstvom preduzeća “Energoinvest” Sarajevo.

“Nadamo se da ćemo ubuduće imati još veće učešće u proizvodnji elektroopreme za `Elektroprenos BiH`, koji trenutno vrši rekonstrukciju elektromreže u BiH”, rekao je Klepić.

Prema njegovim riječima, riječ je o projektima vrijednim na desetine miliona KM, koji garantuju bezbjednost poslovanja EEOP-a.

On je ponovio da su proizvodi ove firme usklađeni sa najvišim evropskim standardima kvaliteta u ovoj oblasti i da EEOP “nema kompleks prema svjetskom elektroenergetskom tržištu”.

Direktor “Energoinvesta” Sarajevo Enes Čengić naglasio je da je današnji događaj veoma važan trenutak za reindustrijalizaciju BiH, jer je u Lukavici, gdje su se od 1956. godine proizvodili mjerni transformatori i druga viskonaponska i viskotehnološka oprema, došlo do toga da EEOP ponovo realizuje gotove proizvode.

“Nema obnove privrede BiH bez narudžbi koje generišu domaći potrošači, u ovom slučaju elektroprivredni sistemi u BiH kao i dio `Elektroprenosa`. Najvažnije je da je EEOP uspio da obnovi proizvodnju visokonaponske opreme”, naglasio je Čengić.

On je apelovao na domaće potrošače da se u što je moguće većoj mjeri oslanjaju na domaće proizvođače i od njih, tenderskim putem, naručuju opremu i proizvode, i na taj način valorizuju domaću pamet, znanje i iskustva.

Prema njegovim riječima, EEOP je obezbijedio vrhunski kvalitet svojih proizvoda, u skladu sa zahtjevnim evropskim standardima.

Rukovodilac proizvodnje komponenti u EEOP-u Mlađen Simanić potvrdio je novinarima da ova firma trenutno realizuje pet ugovora, da je angažovano oko 100 radnika, od kojih je više od polovine u proizvodnji, kao i pet pripravnika.

Prema njegovim riječima, EEOP bi do 17. maja trebalo da kupcima isporuči ukupno oko 200 mjernih transformatora.

Sud u Istočnom Sarajevu donio je 17. aprila prošle godine rješenje o registraciji novog privrednog subjekta na imovini preduzeća “Rasklopna oprema” Istočno Sarajevo, čime je zvanično počelo sa radom preduzeće “Energoinvest – Elektroenergetska oprema”.

Ovaj privredni subjekat formiran je na imovini koju je u postupku licitacije kupilo privredno društvo “Elektroinženjering” Banjaluka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti