Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrpska subjekt u transferu gasa iz Rusije

Srpska subjekt u transferu gasa iz Rusije

BEOGRAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da ugovor o direktnoj isporuci gasa iz Rusije u Srpsku znači mnogo, tim više što Srpska ostaje subjekt u transferu gasa iz Rusije.

“U ranijem periodu smo bili u nekim drugim aranžmanima, ali ovo za nas je povoljnije rješenje”, rekao je Đokić novinarima u Beogradu, gdje je prisustvovao svečanosti povodom Dana Republike Srpske i prvog Ustava Srpske.

On je naveo da taj ugovor znači mnogo, zato što je Srpska značajan potrošač gasa i u budućnosti će sigurno potrošnja biti i veća.

“Imajući u vidu da je i grad Bijeljina uradio infrastrukturu za gas, očekujemo da će i oni u narednom periodu potraživati veće količine. Za nas su najveći potrošači `Alumina` Zvornik i grad Zvornik, ali naravno da je moguće u narednom vremenu razvijati i nove kapacitete”, rekao je Đokić.

“Gasprom-eksport” potpisao je sa Republikom Srpskom ugovor o isporuci gasa ukupne količine 106 miliona kubnih metara u periodu od 1,5 godina, saopštila je ruska kompanija “Gasprom”.

Ugovor se odnosi na snabdijevanje Republike Srpske gasom od 1. jula ove do 31. decembra sljedeće godine.

Isporuke gasa biće realizovane putem već postojeće trase, preko teritorija Mađarske i Srbije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti