Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasČepurin: Zemlje Balkana da odluče kako će se snabdijevati gasom

Čepurin: Zemlje Balkana da odluče kako će se snabdijevati gasom

BEOGRAD, Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da bi zemlje Balkana trebalo da se opredijele u narednim mjesecima kako će se snabdijevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine.

“Sada kada je jasno da projekat `Južni tok` nije uspio, sve evropske zemlje primaoci ruskog gasa treba da sagledaju svoje interese, poruše političke zidove koji ugrožavaju njihovu energetsku bezbjednost i preorijentišu se na snabdijevanje preko `Sjevernog toka`”, rekao je Čepurin.

Obraćajući se učesnicima konferencije o temi “Ruski energetski projekti na Balkanu poslije `Južnog toka`” koja je održana u Beogradu, on je naveo da današnja geopolitička situacija u Evropi nije uopšte laka, ali da svaka zemlja treba da brani svoje nacionalne interese, a tako i interese “velikog evropskog kontinenta”.

“Sada kada je `Gasprom` iznio čvrst stav da nakon isteka ugovora od četiri godine gas više neće ići u Evropu starom trasom, već će ići preko Turske do konačnog odredišta na tursko-grčkoj granici, Srbija treba da sagleda svoje interese i da ih definiše. Sve je važno – od cijene, količine i pouzdanosti isporučioca”, rekao je Čepurin.

Prema njegovim riječima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cjevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

Zamjenik direktora Ruskog centra za strateška istraživanja Igor Prokofjev naglasio je da Rusija nikada nije željela da ima ulogu energetske supersile, niti da bilo koju zemlju u Evropi ucjenjuje kako se to sada predstavlja.

“Neki nas predstavljaju kao `energetskog monstruma`. Rusija nikada nikoga nije ucjenjivala. Naš pristup je bio da su optužbe toliko apsurdne da ih ne treba komentarisati”, rekao je Prokofjev.

On je ukazao da je veliki problem što EU na Rusiju gleda samo kao na isporučioca gasa, ali ne i kao partnera.

“Rusija ne može da bude samo isporučilac. Rusija hoće da bude u svim fazama prerade i da bude partner. Potrebno je da evropski političari objektivno sagledaju situaciju. Mi imamo veliki potencijal, ali od politike zavise budući odnosi”, rekao je Prokofjev.

Glavni urednik časopisa “Nova srpska politička misao” i politički analitičar Đorđe Vukadinović ocijenio je da je projekat “Južni tok” propao iz geopolitičkih razloga i naglasio da fijasko “Južnog toka” nije uticao na raspoloženje građana Srbije prema Rusiji, iako su od samog projekta imali velika očekivanja.

Predstavljajući rezultate ankete koju je “Nova srpska politička misao” provela među građanima kojima je postavljeno pitanje ko je kriv za propast “Južnog toka”, Vukadinović je naveo da je čak 39,8 odsto građana kao glavnog krivca označilo SAD, dok 20 odsto građana smatra da je ključni krivac EU.

Prema njegovim riječima, 6,5 odsto građana smatra da je krivac Rusija, a 2,4 odsto krivca vidi u Bugarskoj.

“Gledajući ove podatke nameće se zaključak da su građani Srbije bolji analitičari od analitičara i političara. Ovaj nalaz daje dobru osnovu za srpsko-ruske odnose u budućnosti i pokazuje da nije sve u novcu već da ima nešto u srcu i duši”, zaključio je Vukadinović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti