Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUprkos šteti, do ogromne dobiti

Uprkos šteti, do ogromne dobiti

BANJALUKA, Zavisno preduzeće (ZP) “Elektrokrajina” Banjaluka je u 2014. godini nastavilo sa značajnim smanjenjem distributivnih gubitaka, što je u najvećoj mjeri uticalo na ostvarenje pozitivnih poslovnih i finansijskih rezultata, uprkos velikoj šteti koju su preduzeću nanijele nezapamćene poplave u maju prošle godine.

Tako je “Elektrokrajina” prošle godine smanjila distributivne gubitke na 14,65 odsto, što je najniži godišnji nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća.

Distributivni gubici “Elektrokrajine” u 2014. manji su za 1,9 odsto nego u istom periodu prošle godine (16,5 odsto), a čak za 4,8 odsto u odnosu na 2012. godinu (19,5 odsto).

Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine”, izjavila je da preduzeće distributivne gubitke konstantno smanjuje kroz pojačane aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.

“Nivo naplate električne energije je i prošle godine prešao 100 odsto jer, pored naplate tekuće potrošnje, uključuje i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim reprogramima”, istakla je Kuzmanovićeva, dodajući da preduzeće izmiruje sve svoje tekuće obaveze.

Rodoljub Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove “Elektrokrajine”, kazao je da su ukupni prihodi preduzeća u 2014. godini iznosili 213 miliona KM, što je za 1,4 miliona KM više u poređenju sa godinom prije. Ukupni rashodi preduzeća su istovremeno povećani za 1,1 milion KM, na 212,7 miliona KM, prvenstveno zbog povećanih troškova havarijskog održavanja mreže nakon majskih poplava i negativno riješenih sudskih sporova.

“Elektrokrajina” je 2014. završila sa neto dobiti od 895.222 KM, što u Upravi preduzeća ocjenjuju velikim uspjehom uzimajući u obzir prirodne nepogode koje su nanijele višemilionsku štetu po objekte i distributivnu mrežu preduzeća, što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova.

Uprkos navedenim poteškoćama, “Elektrokrajina” je prošle godine realizovala značajne investicije u sanaciju postojeće i izgradnju nove distributivne mreže i trafo-stanica, te nabavku mehanizacije, u šta je uloženo ukupno 22,9 miliona KM. Preduzeće je lani nastavilo s aktivnostima na izmještanju mjernih mjesta i ugradnji brojila za daljinsko očitavanje potrošnje. Na ukupnom distributivnom području preduzeća do sada je ugrađena oko 21.000 digitalnih brojila, najviše na području Banjaluke, dok će fokus tih aktivnosti u narednom periodu biti usmjeren na područja elektrodistribucija Prijedor, Laktaši i Mrkonjić Grad.

Iz “Elektrokrajine” istakli su da su nova digitalna brojila u potpunosti ispravna i pouzdana, neuporedivo kvalitetnija od indukcionih brojila starih i više od 30 godina, koja se i danas koriste u mnogim domaćinstvima.

Kako su naveli, cilj uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje električne energije je smanjenje troškova preduzeća (nema izlazaka radnika na teren), brži i bolji uvid u stanje na brojilu, smanjenje neovlaštene potrošnje i unapređenje usluga za kupce (smanjuje se uticaj ljudskog faktora i grešaka u očitavanju). Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti