Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRedukcija isporuke "Sarajevo-gasu”

Redukcija isporuke “Sarajevo-gasu”

SARAJEVO, “BH-gas” danas od 15.00 časova započeo je redukciju isporuke gasa kompaniji “Sarajevogas”.

U saopštenju “BH-gasa” podsjećaju na zaključak Vlade FBiH kojim je naloženo da će, ukoliko “Sarajevo-gas” ne uplati minimalno 32 miliona KM do 20. februara na račun “BH-gasa”, od 23. februara doći do potpune obustave isporuke gasa prema “Sarajevo-gasu”.

Vlada Kantona Sarajevo je 23. februara donijela zaključak kojim se obavezuje da će iznos od 32 miliona KM platiti najkasnije do 31. marta, uz prethodno dostavljanje mjenica “Sarajevo-gasa”, kao instrumenta obezbjeđenja plaćanja.

“Međutim, do danas mjenice nisu dostavljene, iako je rok na insistiranje ministra prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića u nekoliko navrata prolongiran. Redukcija ostaje na snazi do daljeg, odnosno do dostavljanja mjenica ili izmirenja obaveza `Sarajevo-gasa` prema `BH-gasu`”, navodi se u saopštenju.

Na današnji dan dug “Sarajevo-gasa” prema “BH-gasu” iznosi 57 miliona KM plus faktura za februar i zatezne kamate u iznosu 11 miliona KM.

U skladu sa planom nabavke “Sarajevo-gas” je naručio ukupne količine za mart od 17.540.000 centimetara kubnih, što dnevno iznosi 565.800 centimetara kubnih, a “BH-gas” isporučuje 552.000 centimetara kubnih gasa dnevno.

Količine koje “BH-gas” isporučuje dovoljne su za potrebe zaštićenih potrošača, a to su domaćinstva, bolnice, škole i slično.

“Nadamo se da će pitanje mjenica ili uplate duga biti uskoro rješeno, te da će isporuke prirodnog gasa prema `Sarajevo-gasu` biti normalizovane”, dodaje se u saopštenju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti