Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZahtjev za pokrivanje dodatnih troškova

Zahtjev za pokrivanje dodatnih troškova

VIŠEGRAD, Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Mile Lakić izjavio je da je ovo preduzeće uputilo zahtjev Regulatornoj komisiji za energetiku za povećanje proizvodne cijene električne energije za 0,5 i 0,6 feninga po kilovat-času, navodeći da sa trenutnim cijenama nije moguće pokriti sve troškove proizvodnje i održavanja postrojenja.

“Cijene za proizvodne i distributivne objekte, na osnovu zakonskih regulativa, određuje upravo Regulatorna komisija. Ona određuje i cijene potrošačima, odnosno domaćinstvima i svim ostalim pravnim licima u Republici Srpskoj”, rekao je Lakić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su osnovni razlog za povećanje cijene zakonom uvećani troškovi u prošloj godini, kao naknada za korištenje prirodnih resursa za Fond solidarnosti za poplavljene u Republici Srpskoj od 0,5 feninga po kilovat času.

Lakić ističe da je prethodni tarifni postupak vođen krajem 2009. godine i od 1. januara 2010. godine cijena za domaće potrošače, koja je priznata Hidroelektrani Višegrad je 1,43 feninga i najniža je, ne samo na nivou Holdinga “Elektroprivrede Republike Srpske”, nego i mnogo šire.

On je napomenuo da će i dalje proizvodni troškovi za domaće potrošače biti znatno veći od te tražene cijene.

“Poređenja radi, cijena u Hidroelektrani Višegrad je oko tri puta manja nego što je za ostale dvije hidroelektrane u `Elektroprivredi Republike Srpske`”, kaže Lakić i dodaje da je do prošle godine Hidroelektrana mogla da pokriva rashode prihodima koje je ostvarivala prodajom električne energije u izvozu, a tu cijenu je određivalo tržište.

Lakić je rekao da “Hidroelektrane na Drini” proizvodi najjeftiniju električnu energiju u Srpskoj i šire, a zahvaljujući toj cijeni, ima najnižu cijenu za potrošače u BiH.

“Smatramo da predloženo povećanje prodajne cijene električne energije u ukupnom iznosu neće uticati na značajnije povećanje cijene električne energije krajnjim potrošačima”, zaključio je Lakić.

Izvršni direktor za finansijske poslove u ovom preduzeću Branislav Topalović kaže da je Hidroelektrana Višegrad mogla mnogo ranije da podnese zahtjev za povećanje cijena zato što je došlo do promjene amortizacije, promjene doprinosa, kao i povećanja vodnih naknada.

“Uvijek je bilo osnova, ali znajući da bi to uticalo na povećanje cijena energije stanovništvu, do sada nismo pokretali zahtjev tarifnog postupka. U prethodnom periodu mogli smo pronaći unutrašnje resurse da to pokrijemo, ali sada je to nemoguće zbog navedenih obaveza”, pojasnio je Topalović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti