Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNacionalni park Sutjeska: Ministarstvo traži vanredno preispitivanje presude

Nacionalni park Sutjeska: Ministarstvo traži vanredno preispitivanje presude

BANJALUKA, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnijelo je zahtjev Vrhovnom sudu Srpske za vanredno preispitivanje sudske presude kojom je poništeno rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Hrčavka u Nacionalnom parku “Sutjeska”.

Postupak donošenja odluke prema presudi Okružnog suda u Banjaluci, kojim je poništeno rješenje o odobravanju studije, obustavljen je zaključkom, rečeno je u resornom ministarstvu.

“U dopunjenom izdanju Studije uticaja na životnu sredinu uvršteni su komentari na sve primjedbe koje su dostavljene resornom ministarstvu, a tiču se studije”, ističu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Na primjedbu Centra za životnu sredinu, koja se odnosi na pregled terena i bilježenje svih podataka koji ukazuju da li mjesto treba zaštititi, Ministarstvo ističe da je radni tim za izradu Studije uticaja na životnu sredinu izvršio detaljno rekognosciranje terena na kojem leži cijeli sistem male hidroelektrane Hrčavke.

“Sistem ne prolazi kroz kanjon Hrčavke, te neće biti ugrožen, jer trasa cjevovoda prolazi iznad kanjona i to trasom stare pruge. To pokazuje da su na ovom prostoru već vršene ljudske aktivnosti i da je pritom kanjon ostao netaknut”, rekli su u Ministarstvu.

U Centru za životnu sredinu smatraju da kanjoni i klisure rijeka Sutjeska i Hrčavka zaslužuju da budu u prvoj i drugoj zoni zaštite, jer predstavljaju biološki najvrednije dijelove Nacionalnog parka “Sutjeska”.

“Zakon o nacionalnim parkovima omogućava izgradnju malih hidroelektrana u drugoj i trećoj zoni Nacionalnog parka, ukoliko su od Vlade proglašene javnim interesom”, ističu u Centru za životnu sredinu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti