Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU perspektivi "pametni izvori nafte"

U perspektivi “pametni izvori nafte”

BEOGRAD, Kompanija INTES iz sibirskog grada Tjumena isporučivaće “Naftnoj industriji Srbije” /NIS/ svoj sistem “pametnog upravljanja”, koji omogućava povećanje efikasnosti pri dobijanju nafte iz teško pristupačnih, siromašnih ili nedovoljno razrađenih izvorišta.

Direktor kompanije INTES Jurij Bogačuk najavio je da će se u Srbiji u perspektivi pojaviti “pametni izvori” nafte i najavio da NIS planira da nabavi pet stanica za upravljanje.

Govoreći o sistemu “pametnog upravljanja”, Bogačuk je naglasio da će ono obezbijediti bar tri tone nafte više po jednom izvorištu, uz smanjenje troškova eksploatacije.

“Investiranje u kupovinu ove opreme se isplati za samo nekoliko mjeseci upotrebe”, istakao je Bogačuk za “Sputnjik”.

On očekuje i da će saradnja INTES-a i NIS-a dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u Srbiji.

“Čim smo se obratili Ministarstvu energetike Ruske Federacije, tražeći preporuke za primjenu naše tehnologije, odmah smo izjavili da ćemo obučavati i zapošljavati građane Srbije. Na licu mjesta, u Srbiji će biti otvorena filijala, koja će sarađivati sa lokalnim stručnjacima, a oni će uživati mnoge koristi od našeg zajedničkog rada”, pojasnio je Bogačuk.

Podsjećajući da trenutna cijena nafte na svjetskom tržištu nije visoka, on je dodao da to ne može da utiče na budućnost ovog projekta.

“Kada smo tek počinjali da radimo, prije 15 godina, cijena nafte je bila 25 dolara za barel. Ali, što je niža cijena nafte, to je veće interesovanje za `pametnu opremu”, rekao je Bogačuk, koji je početkom marta na privrednom sajmu “Ekspo Rusija-Srbija 2015” u Beogradu, o tehnologiji rada “pametnih izvorišta” upoznao prvog potpredsjednika Vlade Srbije Ivicu Dačića.

Prema najnovijim istraživanjima, dugoročne rezerve Srbije čine oko 50 miliona tona nafte, a potencijalno je sakriveno i do 170 miliona tona. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti