Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOdobren zajam za "Kosolac B"

Odobren zajam za “Kosolac B”

BEOGRAD, Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije odobrio je dugoročni zajam od 608,26 miliona dolara za realizaciju druge faze projekta “Kostolac B”.
Novcem iz zajma biće finansirani radovi za izgradnju novog bloka B3 u Termoelektrani “Kostolac B” snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa “Drmno” sa devet miliona na 12 miliona tona uglja godišnje,Ugovor o ovom zajmu 17. decembra prošle godine potpisali su Vlada Srbije i kineska “Eksim” banka, Skupština Republike Srbije ga je rafitikovala 19. januara ove godine, a sada će zajam biti i na raspolaganju EPS.
Kako je navedeno u saopštenju EPS, kreditni uslovi su veoma povoljni, rok otplate je 20 godina, uz grejs period od sedam godina i ugovorenu kamatnu stopu od 2,5 odsto godišnje.
Kineski kredit pokriće finansiranje 85 odsto vrednosti projekta izgradnje bloka B3 u TE “Kostolac B” i proširenja kapaciteta kopa “Drmno”, a projekat je vrijedan 715,6 miliona dolara. Rok za izgradnju bloka B3 je 58 mjeseci, a novi blok bi trebalo da bude priključen na elektroenergetsku mrežu od 2020. godine.
Cijeli projekat je dio Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Srbije. FoNet

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti