Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTrgovci strujom u Crnoj Gori nemaju računicu

Trgovci strujom u Crnoj Gori nemaju računicu

PODGORICA, Samo dva trgovca strujom imaju licencu za njenu prodaju u Crnoj Gori, ali se jedan od njih bavi isključivo snabdjevanjem KAP-a.

To znači da ostali potrošači, bez obzira na deklarisanu mogućnost biranja, ustvari nemaju izbor i upućeni su isključivo na Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), piše dnevnik Pobjeda.
Direktor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Novak Medenica, u intervjuu za podgorički list, kaže da je teško objasniti zašto EPCG nema konkurenciju, ali ističe da jedan od razloga može da bude i to što “drugi snabdjevači u ovom trenutku teško mogu da ponude energiju po cijenama nižim od energije iz domaćih izvora, a da pritom ostvare i željeni profit”.

On je objasnio da licencu, pored organizacione cjeline Snabdjevanje, koja posluje u sastavu EPCG, ima i firma Montenegrobonus, ali da “ta cetinjska kompanija snabdjeva KAP i ne iskazuje namjeru da proširi djelatnost na druge kategorije potrošnje”, prenosi portal CDM.

Medenica je takodje istakao da RAE nije dobila nijedan zvaničan zahtjev za izdavanje licence za snabdjevanje, ali da to ne znači da se tako nešto uskoro neće dogoditi.

“Vjerovatno da veličina tržišta i struktura potrošača u Crnoj Gori, bar za sada, nisu atraktivne za velike igrače. No, stvari se mjenjaju i treba sačekati, jer su se u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji takvi snabdevači već počeli javljati i preuzimati snabdjevanje odredjenog broja kvalifikovanih kupaca. To je i razumljivo, jer su tarife za snabdjevanje ovih kupaca u tim zemljama znatno više nego u Crnoj Gori”, zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti