Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiLazarević: Zahtjev za poskupljenje struje

Lazarević: Zahtjev za poskupljenje struje

BIJELJINA, Direktor Zavisno-elektrodistributivnog preduzeća /ZEDP/ “Elektro-Bijeljina” Zlatan Lazarević najavio je da će ovo preduzeće danas uputiti zahtjev regulatoru za poskupljenje struje, kao što su to ranije učinila sva proizvodna preduzeća u Srpskoj.

“Sva proizvodna preduzeća najavila su poskupljenje električne energije, a danas će i `Elekto-Bijeljina` podnijeti zahtjev regulatoru, prije svega jer poskupljuje proizvodna cijena, odnosno nabavna”, rekao je Lazarević na konferenciji za novinare.

On je naveo da ovo preduzeće ima nekoliko svojih razloga za poskupljenje – bori se da sanira štete od poplava, a tri najbitnije stavke za poskupljenje električne energije su amortizacija u vrijednosti od 650.000 KM na nivou godine, povrat na kapital sa porezima u vrijednosti od 1.050.000 KM na nivou godine i 680.000 neophodnih za “Pošte Republike Srpske”, preko kojih se u posljednje dvije godine upućuju računi korisnicima.

“Ne postoji nijedna druga stavka niti razlog zbog kojeg tražimo povećanje”, rekao je Lazarević i dodao da “Elektro-Bijeljina” od regulatora traži ukupno oko 2.500.000 KM na godišnjem nivou.

On je naveo da prosječna porodica mjesečno plaća prosječno 45 KM, a u zimskim mjesecima oko 80 KM. “Računi za telefon, internet, vodu su od 65 do 80 KM, a samo je odvoz smeća jeftiniji od električne energije”, rekao je Lazarević.

Lazarević je naglasio da povećanje koje će uslijediti i koje će zbirno otići iz “Elektroprivrede Srpske” neće preći 10 odsto.

“To znači da će prosječna porodica na račun od 45 KM imati povećanje od četiri KM”, rekao je Lazarević i dodao da polemika koja se vodi oko poskupljenja struje nije utemeljena u dobronamjernim okvirima.

On je naveo da su netačne i informacije da je u Srbiji električna energija jeftinija i da će u Srpskoj, čak i kada dođe do poskupljenja, opet biti jeftinija nego u Srbiji.

“Struja nije jeftinija u Srbiji, kao ni u Federaciji BiH. Najjeftinija je kod nas u Republici Srpskoj, s tim što u Srbiji postoje zelena, plava i crvena zona, pa obračun dođe i više u Srbiji nego kod nas. Osim toga, u Srbiji je najavljeno i poskupljenje od 15 odsto”, rekao je Lazarević.

Govoreći o poslovnoj 2014. godini, Lazarević je rekao da su gubici bili 9,3 odsto na nivou godine što je, kako je ocijenio, za balkanske uslove vrlo dobar rezultat.

“Po završnom obračunu dobit `Elektro- Bijeljine` je 100.000 KM, pri čemu treba imati na umu da smo imali poplave koje su najviše pogodile radnu jedinicu Bijeljina i u kojima smo pretrpjeli štetu od devet miliona KM”, istakao je Lazarević.

On je naveo da su za prva dva mjeseca ove godine gubici iznosili 9,75 odsto, a da je regulator odobrio 15,5 odsto, što znači 5,75 odsto ispod odobrenog.

“Ovaj rezultat smo postigli posebno zahvaljujući akciji otkrivanja krađe struje. Nastavljamo borbu protiv neovlaštene potrošnje, a u posljednje četiri godine smanjili smo gubitke sa 13 odsto na devet odsto”, rekao je Lazarević.

On je naveo da je, izraženo u kilovatima, u januaru otkriveno 613.000 kilovat-sati, da je u ovom mjesecu bilo 26 krađa, a da 86.000 KM iznosi obračunata energija.

“Ovo su mnogo manji iznosi nego u prethodne dvije godine, jer smo već odavno eleminisali velike kradljivce”, rekao je Lazarević.

Direktor “Elektro-Bijeljine” rekao je da je to preduzeće, u saradnji sa Vladom Srpske, Fondom solidarnosti i resornim ministarstvom, dozvolili vaučersko plaćanje električne energije, a da su do sada imali oko 7.200 uplata vaučerima, vrijednosti oko 1.250.000 KM.

Lazarević je naveo i da se preduzeće pretprošlog vikenda susrelo sa velikim problemima u vezi sa kvarovima uzrokovanim snijegom, te da su, posebno u Han Pijesku, Loparama i Vlasenici, radnici ovog preduzeća pokazali velike napore da ih saniraju.

“U Han Pijesku trenutno napajamo sa alternativnog pravca, a očekujem da ćemo do kraja ove sedmice i tamo obezbijediti redovno, regularno napajanje. Otklanjamo i kvarove u Loparama, gdje klizišta predstavljaju veliki problem”, rekao je Lazarević. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti