Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija: Struja skuplja već u računu za april

Srbija: Struja skuplja već u računu za april

BEOGRAD, Razgovori o načinu na koji će biti sprovedena odluka o poskupljenju struje u Srbiji za 15 odsto biće okončani danas, saznaje „Blic“.
– Kraj zimske sezone, odnosno 16. april, biće, prema aktuelnom planu, dan primene novog cenovnika za struju. Praktično, postojeća cena kilovata biće u proseku povećana za 7,5 odsto. Na taj iznos biće obračunata akciza od 50 para, a zatim i PDV od 20 odsto – objašnjava izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

To znači da bi EPS tokom aprila izvršio dva mjerenja brojila domaćinstava, a sam račun za taj mjesec sadržavao bi dio obaveza građana po starim i po novim cjenama.

Kako saznaje „Blic“, tokom prethodne sedmice vođeni su intenzivni razgovori između predstavnika Ministarstva finansija Srbije i EPS-a o načinu na koji će se državi uplaćivati akciza.

– Postojeći zakon predviđa da se akciza, kao i PDV, obračunava na isporučene i fakturisane usluge i robu, u ovom slučaju na isporučene kilovate. Međutim, direktor EPS-a Aleksandar Obradović insistira da se akciza obračunava i u budžet uplaćuje samo za plaćene račune. Obrazloženje mu je da je EPS u ozbiljnim problemima zato što sada plaća PDV na svaki poslat račun, bez obzira na to što mnogi od njih nisu plaćeni – otkriva izvor ovog lista.

Predstavnici MMF-a očekuju da Vlada Srbije uradi ono na šta se obavezala i da to učini u roku koji je sama odredila.

– Iz MMF-a nema pritiska, ali iz svih kontakata koje sa njima imamo jasno je da su zabrinuti zbog načina na koji se Vlada ponaša prema prvoj od brojnih mera na koje smo se obavezali u toku priprema za sklapanje aranžmana. Ovo je, kako kažu, tek prvi u nizu dogovorenih poteza i jasno je da kašnjenja u njegovoj realizaciji ne idu naruku kredibilnosti Vlade Srbije kao sagovornika i partnera u sprovođenju detalja sporazuma sa Fondom – kaže izvor „Blica“ iz Nemanjine 11.

I Zuzana Murgasova, šef Misije MMF-a za Srbiju, nedavno je za „Blic“ podsjetila da je poskupljenje struje od aprila jedna od preuzetih obaveza Srbije. Interesantno je da se tokom pregovora sve vrijeme govorilo o poskupljenju čim prođe grejna sezona, 1. aprila, iako se grejna sezona završava 15. aprila.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti