Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Elektrokrajina": Distributivni gubici na najnižem nivou

“Elektrokrajina”: Distributivni gubici na najnižem nivou

BANJALUKA, Direktor “Elektrokrajine” Banjaluka Seka Kuzmanović rekla je da je ovo preduzeće u prošloj godini imalo distributivne gubitke od 14,65 odsto, što je najniži godišnji nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća.

Prema njenim riječima, distributivni gubici “Elektrokrajine” u 2014. manji su za 1,9 odsto nego 2013, a za 4,8 odsto u odnosu na 2012. godinu.

“Ukupni prihodi preduzeća u 2014. godini su iznosili i 213 miliona KM, što je za 1,4 miliona KM više u poređenju sa godinom prije”, rekla je Kuzmanovićeva za “Večernje novosti”.

Ona je istakla da su zbog povećanih troškova havarijskog održavanja mreže nakon majskih poplava, kao i negativno riješenih sudskih sporova, ukupni rashodi preduzeća porasli za 1,1 milion KM na 212,7 miliona KM.

Kuzmanovićeva smatra da je veliki uspijeh to što je “Elektrokrajina” 2014. godinu završila sa neto dobiti od oko 900.000 KM.

“To je uspjeh, s obzirom na prirodne nepogode koje su nanijele višemilionsku štetu po objekte i distributivnu mrežu preduzeća, a što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova”, navela je Kuzmanovićeva.

Ona je potvrdila da je nivo naplate električne energije i prošle godine prešao 100 odsto, jer osim naplate tekuće potrošnje, uključuje i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim programima.

Kuzmanovićeva je istakla da se preduzeće svakodnevno susreće sa krađom struje, što se rješava na terenu. “Iako oni koji kradu napreduju u tome, koristeći modernije metode, spremni smo i da tome stanemo u kraj, jer se struja mora plaćati”, poručila je Kuzmanovićeva.

Ona je istakla da je u 2014. godini otkriveno 514 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, te je po tom osnovu podneseno 179 krivičnih prijava i 168 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

Kuzmanovićeva je rekla da je do sada ugrađeno oko 21.000 brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

“Najintenzivnije aktivnosti iz ove oblasti odvijale su se u Banjaluci, dok će fokus u narednom periodu biti na područjima Prijedora, Laktaša, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika”, istakla je Kuzmanovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti