Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pada, zašto je još obaraju?

Nafta pada, zašto je još obaraju?

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su u Aziji pale, nakon što je Saudijska Arabija saopštila da ispumpava više nafte, što uvećava ionako obilne globalne zalihe tog energenta.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 57 centi na 46 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 43 centa na 54,89 dolara, prenosi agencija Frans pres.
“Isto osnovno pitanje ponude i tražnje utiče na tržište”, navodi investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang.

Cijene nafte su od juna oslabile oko 60 odsto, zbog gomilanja zaliha u svijetu, prije svega u svjetlu snažne proizvodnje u SAD i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pa je ponuda nadmašila tražnju. Prema podacima “Blumberga”, Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, u februaru je ispumpavala 9,85 miliona barela nafte dnevno.

Saudijski ministar energetike Ali al-Naimi poručio je da proizvođači nafte van OPEK-a moraju da sarađuju da bi podstakli rast cijena, budući da taj kartel odbija da sam preuzme odgovornost.

“Odbijamo da preuzmemo odgovornost sami jer OPEK proizvodi 30 odsto nafte na tržištu, a 70 odsto dolazi iz drugih izvora”, rekao je al-Naimi. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti