Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaOtvorena prva solarna elektrana u Bijeljini

Otvorena prva solarna elektrana u Bijeljini

BIJELJINA, U krugu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, na krovu sportske sale otvorena je prva solarna elektrana u Bijeljini, instalisane snage 180 kilovata.

Jedan od investitora, ispred firme „MTM enerdži“ iz Banjaluke Mario Stajić rekao je da je uz godišnju osunčanost 1.050 sati predviđeno da proizvodi 188 kilovat sati električne energije godišnje.

IMG_0406„Ova solarna elektrana Bijeljinu svrstava u moderne gradove u regionu. Investicija je iznosila oko 500.000 KM, a povrat investicije očekujemo u roku od 10 godina“, izjavio je Stajić.

On kaže da su prednosti solarne energije u eliminisanju bilo kakvih zagađenja i štetnih uticaja po okolinu.

Snežana Topić, u ime preduzeća „Neutron“ DOO Bijeljina izjavila je da je „Neutron“ bio nosilac ovog projekta.

„Obratili smo se krajem 2012. godine gradu Bijeljina s ponudom za realizaciju ovog projekta. Solarni paneli ne zrače, ne prave buku, ne štete životnom okruženju i ovo je jedan od obnovljivih vidova električne energije“, istakla je Snežana Topić.

Topićka kaže da ovakve solarne energane već postoje u Banjaluci i u Kalesiji (FBiH), takođe na sportskoj dvorani.

IMG_0408Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, otvarajući prvu solarnu elektranu u Bijeljini, izjavio je da je ovo prvi projekat ove vrste u Bijeljini i da predstavlja, na neki način, projekat budućnosti.
„Grad je učinio sve sa svoje strane da obezbijedi neophodne dozvole za izgradnju solarne elektrane“, istakao je Mićić.

S obzirom na to da je na području RS od strane „Elektroprivrede Srpske“ i resornog ministarstva odobreno subvencioniranje izgradnje pet megavata električne energije dobijene iz solarnih elektrana, Mićić je izjavio da regija Semberija očekuje da joj bude odobrena bar jedna petina, u iznosu od jednog megavata, jer ima puno zaintersovanih za izgradnju solarnih elektrana na području Semberije i Bijeljine.

Korist od ove solarne elektrane imaće mladi koji koriste fiskulturnu salu, ali i sam grad, izjavio je Mićić.

Capital: LJ.LJ.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti