Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPodaci iz Kine oborili cijenu nafte

Podaci iz Kine oborili cijenu nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon razočaravajućih podataka iz kineskog prerađivačkog sektora, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 44 centa na 47,01 dolar, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 30 centi na 55,62 dolara, prenosi agencija Frans pres

Preliminarni indeks upravljanja nabavkom u kineskom prerađivačkom sektoru, kog izračunava banka HSBC, pao je u martu na 11-mjesečni minimum od 49,2 poena, sa februarskih 50,7 poena, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Ekonomisti koji su učestovali u anketi “Blumberga” očekivali su da će indeks, ključni pokazatelj zdravlja azijskog privrednog džina, iznositi 50,5 poena.

Ministar energetike Saudijske Arabije Ali al-Naimi poručio je da proizvođači nafte van OPEK-a moraju da sarađuju da bi podstakli rast cijena, budući da taj kartel odbija da sam preuzme odgovornost.

“Odbijamo da preuzmemo odgovornost sami jer OPEK proizvodi 30 odsto nafte na tržištu, a 70 odsto dolazi iz drugih izvora”, rekao je al-Naimi.

Prema podacima “Blumberga”, Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, u februaru je ispumpavala 9,85 miliona barela nafte dnevno. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti