Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBarel pojeftinio u vrijeme krize u Jemenu

Barel pojeftinio u vrijeme krize u Jemenu

NJUJORK, Cijena barela nafte danas je opala, poslije kratkotrajnog perioda rasta u vrijeme kada investitori procjenjuju mogućnost prekida isporuka ovog energenta sa Bliskog istoka zbog krize u Jemenu, navode analitičari.

Barel nafte za isporuke u maju pojeftinio je na berzi u Njujorku za 1,02 dolara i sada košta 50,41 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 95 centi, na 58,24 dolara za barel, prenosi AFP.

Cijene nafte su u prethodna dva dana značajno porasle nakon što je Saudijska Arabija pokrenula vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu. Vlasti u Rijadu ovom akcijom pružaju podršku jemenskom predsjedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Jemen je sve više podijeljen između sjevera, koji je pod kontrolom Huta, koje podržava Iran, i juga, kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

“Dešavanja u Jemenu dovela su do rasta cijena nafte zbog strahovanja da će doći do prekida u isporuci”, navodi istraživačka kompanija “Kapital markets”.

Drugi analitičari navode da je uticaj krize u Jemenu na tržište nafte ograničen zbog obilnih zaliha ovog energenta u svijetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti