Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEnergetskom efikasnošću do jeftinije gradnje

Energetskom efikasnošću do jeftinije gradnje

BANJALUKA, Energetska efikasnost u graditeljstvu princip je koji će koristiti cijeli svijet, jer će omogućiti jeftinije građenje i stanovanje, rečeno je na seminaru „Energetska efikasnost u savremenom graditeljstvu“ u Banjaluci.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Milenko Stanković rekao je da se za ovaj model svi deklarativno zalažu, ali da u praksi gotovo da nema pomaka.
On tvrdi da je ogromna razlika između takozvanih inteligentnih zgrada i niskoenergetskih.
„Pasivna kuća troši svega 15 kilovata po metru kvadratnom korisne površine, a niskoenergetska 45, dok većina naših zgrada troši 250 do 300 kilovata. U pasivnoj kući temperatura nikad ne pada ispod 17 stepeni Celzijusovih, pa nema bakterija, virusa i gljivica, što utiče na komfor života“, rekao je Stanković.
On je dodao da kod energetski efikasnih objekata nema ni problema sa održavanjem, dok postojeće zgrade na domaćem prostoru već nakon desetak godina zahtijevaju ozbiljne rekonstrukcije.
„Ovdje se mnogo toga radi parcijalno i bez promišljanja, a koncept koji mi nudimo traži u stvari promjenu filozofije i svijesti“, rekao je Stanković.
On je kao jedan od ciljeva seminara naveo stvaranje interesa šire zajednice, uključujući republičku i lokalnu vlast i stručnu javnost, za zajednički nastup prema EU da bi se unaprijedilo građenje na ovom prostoru.
„Energetska efikasnost je samo jedan segment toga, a danas će biti riječi i o najnovijim principima u planiranju i realizaciji naselja i principima plavo–zelene komponente“, rekao je Stanković.
On je ukazao na potrebu da ovaj seminar bude tradicionalan da bi na njega naredne godine došli vodeći svjetski proizvođači i da bi se lakše rješavali konkretni problemi.
„Mi smo upravo određenim smjernicama ukazali na potrebne izmjene u entitetskim zakonima, planovima i strategijama. Pretpristupni fondovi EU su tu, ali ne može proći ono što nema integrativan pristup“, poručio je Stanković.
On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta osmišljena na principma energetske efikasnosti, zahvaljujući čemu je na svjetskoj konferenciji o promjeni klime u Makau u Kini kandidovana za donatorstvo kao najbolji projekat te vrste u BiH.
Profesor Imperijal koledža iz Londona Čedo Maksimović smatra da je energetska efikasnost u graditeljstvu ne samo ostvariva, nego vjerovatno i princip koji će morati da koristi cijeli svijet.
„To će podrazumijevati i da građenje bude jeftinije, ali i da oni koji u takvim objektima stanuju imaju manje račune“, rekao je Maksimović.
On je dodao da je uslov za prelazak na ovakav sistem gradnje, ne samo promjena svijesti stanovništva i privrednih subjekata, već i izmjena zakonskih propisa.
„Ovih dana izložili smo prijedlog izmjena entitetskih zakona koji regulišu prostorno planiranje, nakon čega to treba da prihvate i gradovi. Privodimo kraju i preliminarne studije za UNDP, od koga očekujemo da nam obezbijedi sredstva za izradu urbanističkih planova za po jedan grad u Republici Srpskoj i FBiH, koji bi služili kao primjer“, rekao je Maksimović.
Prema njegovim riječima, energetska efikanost u graditeljstvu novina je za čitav svijet, ali bi u Evropi trebalo da se formiraju centri koji će plasirati taj model, dok svaka zemlja bivše Jugoslavije trenutno ima nacionalnu fokalnu tačku.
Seminar je održan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti