Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNeophodna akcija u borbi protiv klimatskih promjena

Neophodna akcija u borbi protiv klimatskih promjena

BANJALUKA, Banjaluka je večeras, gašenjem svjetala na sat vremena u centru grada, sedmi put bila dio svjetske akcije pod nazivom “Sat za planetu zemlju”.

Zamjenik banjalučkog gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da gašenjem svjetla na objektima u užem centru grada, Banjaluka ukazuje na neophodnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti.

“Svjesni smo potrebe da moramo zajedno da djelujemo, kako bi budućnost naše djece bila bolja. Iskreno se nadam da je i značajan broj naših sugrađana večeras doprinio uštedi energije i podizanju svijesti da svi pojedinačno možemo učiniti na očuvanju resursa koje imamo i povećanju energetske efikasnosti, odnosno smanjenju štetnih uticaja klimatskih promjena”, rekla je Brkićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječim, grad Banjaluka je u svojoj strategiji razvoja u lokalnom ekološkom akcionom planu predvidjela niz aktivnosti na povećanju energetske aktivnosti i na racionalnijem trošenju.

“Trenutno ne možemo reći da smo mnogo uradili na tom planu, ali je bitno da su učinjeni početni koraci. Bio je čitav niz projekata manje vrijednosti, ali koji imaju veliki značaj za podizanje ekološke svijesti građana”, rekla je Brkićeva.

Ona je podsjetila da je prošle godine organizovana akcija u 15 osnovnih škola prikupljanja ambalažnog otpada, kada je uz podršku Gradske kompanije “Čistoća” sakupljeno 15 tona takvog otpada.

U okviru akcije večeras su u Banjaluci u periodu od 20.30 do 21.30 časova bila isključena svjetla na zgradama Gradske uprave i Kulturnog centra Banski dvor, zatim u Parku “Petar Kočić” i u Muzičkom paviljonu tog parka, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kompanija “Pošte Srpske” i “Elektrokrajina”.

Takođe, ugašen je i dio javne rasvjete u ulicama Veselina Masleše i Petra Prvog Karađorđevića.

Banjaluka se time pridružila brojnim gradovima u svijetu, koji svake posljednje subote u martu sat vremena gase rasvjetu i tako ukazuju na rastuće probleme klimatskih promjena i neracionalno trošenje klimatskih resursa. Srna

2 KOMENTARI

  1. Razumijem siboliku ove akcije, ali to nista nece resiti, ugasimo svijetla i onda sve po starom. Zivotnu sredinu mozemo spasiti kontinuiranom stednjom. Na svim nivoima, od nasih domova, koriscenje automobila, sadnjom suma, reciklazom smeca i td. A to nije lako, a bojim se da svijest nije na tom nivou

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti