Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBrisel podržava ruski prijedlog o gasu

Brisel podržava ruski prijedlog o gasu

BRISEL, Evropska komisija savjetovala je danas Ukrajini da prihvati ruski prijedlog o produženju sporazuma o kupovini ruskog gasa za tri mjeseca da bi obnovila zalihe u skladištima, izjavio je portparol Komisije za pitanja energetike Ana-Kaisa Itkonen.

Ukrajinska naftna kompanija “Naftogas” tražila je produženje ovog sporazuma na godinu dana, ali je “Gasprom” ograničio produžetak roka na tri mjeseca, a predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je odobrio ovu ponudu.

“Ova solucija je dobrodošla. Komisija predlaže ukrajinskim vlastima i `Naftogasu` da prihvate ovu ponudu. Ona će omogućiti Ukrajini da rekonstituiše svoje zalihe počevši od 1. aprila za pripremu za narednu zimu”, izjavila je Itkonenova.

Ukrajinske rezerve gasa do 31.marta iznosile su 7,7 milijardi metara kubnih.

Sporazum sa “Gaspromom”, zaključen u oktobru 2013. godine, omogućava Ukrajini da nastavi kupovinu ruskog gasa pod uslovom da plaća unaprijed, prenio je AFP.

Uz posredovanje Evropske komisije, cijena gasa smanjena je za 100 dolara za 1.000 metara kubnih u odnosu na cijenu koju je Rusija ponudila nakon izbijanja ukrajinske krize.

“Smanjenje cijene i produženje sporazuma predstavlja pozitivan signal za trilateralne pregovore između Evropske komisije, Rusije i Ukrajine za pronalazak rješenja za zimu 2015-2016”, napominje portparol Komisije.

Ukrajina trenutno troši oko 50 milijardi metara kubnih gasa, a na svojoj teritoriji proizvodi 20 milijardi.

Ukrajina je do sada isključivo kupovala ovaj energent od Gasproma.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti