Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCvijanović: Za Vladu neprihvatljivo značajnije povećanje struje

Cvijanović: Za Vladu neprihvatljivo značajnije povećanje struje

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi sa poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

Cvijanovićeva je istakla da su preduzeća u okviru sistema “Elektroprivrede Republike Srpske” uputila svoje zahtjeve prema regulatoru, a komentari iz Regulatorne komisije za energetiku o nekakvom poskupljenju od 19 odsto su apsolutno neprihvatljivi.

“Cijena električne energije je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana, i upravo iz tog razloga nije povećavana prethodnih godina i ostala je sve ove godine trajanja krize najniža u regiji. Cijena struje je u zemljama u okruženju više puta povećavana u prethodnom periodu, uključujući i FBiH, ali sve ove godine u Srpskoj nije došlo do njenog povećanja”, navela je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je, prema podacima iz prošle godine, industrijska struja u Republici Srpskoj bila najjeftinija u regiji i to za 113 odsto nego u Hrvatskoj, za 64 odsto jeftinija od Crne Gore, četiri odsto od Srbije i za 75 odsto, odnosno 84 odsto jeftinija od FBiH, zavisno da li je riječ o “Elektroprivredi BiH” ili “Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne”.

“Kad je riječ o cijeni električne energije za domaćinstva, i tu je cijena bila znatno niža u odnosu na regiju, i to za 67 odsto niža od Hrvatske, 40 odsto niža od Crne Gore, za 15 odsto, odnosno 23 odsto niža od FBiH, zavisno da li je riječ o ‘Elektroprivredi BiH’ ili ‘Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne’. Jedino je u Srbiji cijena struje za domaćinstva bila niža i to za tri odsto, ali je zato bila za četiri odsto viša za industriju”, precizirala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade je naglasila da ovako niska cijena struje u Republici Srpskoj nije, naravno, odraz realnih troškova obavljanja djelatnosti, već se cijena u značajnoj mjeri subvencioniše iz ostvarenih prihoda od izvoza, upravo da bi se zaštitila privreda i građani.

“To je i ostalo naše opredjeljenje, zato nikad na Vladi nismo ni pričali, niti zvanično podržali bilo kakvu ideju o značajnijem povećanju cijene struje”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da na određenim radnim sastancima jeste pokretano to pitanje, ali je i tada rečeno da ako bi se i išlo u tom pravcu, opterećenje može da bude samo minimalno.

“Uostalom, takve poruke je javnost dobila i od menadžmenta ‘Elektroprivrede’ da ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti minimalno i neće ugrožiti tržišnu poziciju ‘Elektroprivrede’ kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu”, rekla je Cvijanovićeva.

“Nikakvi dodatni nameti na stanovništvo i privredu nisu opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali moramo znati da, upravo zbog tako niske cijene električne energije, mnoga domaćinstva prelaze na grijanje na struju, što onda dovodi do drugih problema, pa se u svemu tome mora naći mjera”, zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti