Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Odluka o poskupljenju da prati socijalni program

Đokić: Odluka o poskupljenju da prati socijalni program

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da još nije donesena odluka o poskupljenju cijene električne energije, ali da, ukoliko dođe do poskupljenja, takvu odluku mora da prati socijalni program za one kategorije građana koji imaju mala primanja i kojima bi to bio dodatni teret.

Đokić je rekao da poskupljenje struje ne odobrava Vlada Republike Srpske niti bilo koja privredna asocijacija, te da Vlada neće dozvoliti da dođe do poskupljenja struje a da unutar “Elektroprivrede” ne dođe do ozbiljne racionalizacije i provođenja mjera štednje, koje isto tako provodi i Vlada u svim sektorima za koje je neposredno zadužena.

On je podsjetio da povećanje cijene struje određuje Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, koja kroz tarifni postupak ocjenjuje zahtjeve proizvođača elektične energije i procjenjuje da li oni sa postojećim troškovima mogu da obezbijede normalno poslovanje ili im treba veća cijena.

“Zatražio sam od proizvođača i distributera da se racionalizuju troškovi, primjene mjere štednje i predlože planovi poslovanja za 2015. godinu koji će omogućiti da se iz vlastitih izvora pokrije veći dio njihovih zahtjeva za korekcijom cijene struje”, rekao je Đokić.

On je dodao da nema namjeru da podrži bilo kakvu odluku o poskupljenju kojom bi se pokrivali loši poslovni rezultati ili neracionalno poslovanje, ističući da stanovništvo i privreda ne treba da plaćaju takvu vrstu cijene.

“Cijena struje u Srpskoj mora da bude socijalno podnošljiva i konkurentna za privredu, zbog čega tražim da cijeli sistem ‘Elektroprivrede’ bude u funkciji proizvodnje što većih količina i što jeftinije električne energije”, rekao je Đokić i dodao da će poslovanje “Elektroprivrede” biti predmet posebnih analiza.

On je rekao da prostora za racionalizaciju ima i da Republici Srpskoj treba “Elektroprivreda” koja će da razvija postojeće, ali i da gradi nove proizvodne objekte i ulaže u distributivne kapacitete.

Đokić je zaključio da od elektroenergetskog sistema očekuje da bude jedan od važnih nosilaca privrednog rasta i razvoja Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti