Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPojeftinjuje gorivo na bh. pumpama

Pojeftinjuje gorivo na bh. pumpama

BANJALUKA/SARAJEVO, Nakon novog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, razloga za zadovoljstvo imaju i vozači u BiH, jer i naši prometnici naftnim derivatima najavljuju pojeftinjenja, koja neće biti velika, ali će svakako obradovati stanovništvo koje ionako muče finansijski problemi.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, ističe da je, uzimajući u obzir kretanja cijena nafte u svijetu, ali i kursa dolara, moguće očekivati da tokom naredne sedmice bude izvršena neznatna korekcija cijene goriva prema dolje.

“Koliko i u kom obimu, to će zavisiti od svakog prometnika posebno, u skladu sa njihovom politikom poslovanja”, naglasio je Đukić.
I benzinske pumpe u FBiH počele su masovno da najavljuju pojeftinjenje naftnih derivata.

Iz Federalnog ministarstva trgovine potvrđuju da im je u proteklih nekoliko dana stiglo oko 50 najava od strane benzinskih pumpi koje najavljuju “rezanje” cijena.

“Pojeftinjenje se odnosi na dizele i na benzin 95, i prema najavama, kretaće se oko pet feninga po litru”, kazali su u petak iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kako dodaju iz resornog federalnog ministarstva, gorivo po litru, u prosjeku, u FBiH košta oko dvije marke.

“Međutim, cijena goriva varira od pet do deset feninga, što zavisi od kantona do kantona, ali i prodajnog mjesta”, naglasili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da će pad cijene goriva najviše da obraduje vozače, ali da će se odraziti i na jeftiniji proces proljećne sjetve.

“U toku su poljoprivredni radovi i sigurno je da će se to odraziti na troškove proizvodnje, a kasnije bi, dugoročno posmatrano, trebalo da se odrazi u ljetnjem periodu i na konačne cijene poljoprivrednih proizvoda”, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, skorašnja analiza koju je radio, a gledajući kurs dolara i cijenu nafte na svjetskim berzama, pokazala je da su cijene goriva na većini pumpi kod nas bile korektne.

“Najavljeno pojeftinjenje svakako će se odraziti na budžete onih koje voze putnička vozila, a što se tiče prehrambenih proizvoda, nije se ni do sada reflektovalo na niže cijene i neće se to vjerovatno ni dogoditi”, napomenuo je Petrović.

Inače, po dostupnim podacima, cijene sirove nafte pale su na oko 55 dolara nakon što su 25. marta skočile na oko 59 dolara po barelu.

Kada je riječ o cijenama na benzinskim pumpama u Banjaluci, one zavise od lokacije do lokacije, pa je tako dizel četiri u petak koštao između 1,82 i 1,88 KM, a cijena “petice” bila je u prosjeku viša za 10 do 15 feninga.

Što se benzina tiče, po litru su koštali između 1,82 i 2,10 KM, što je zavisilo od vrste, ali i prodajnog mjesta. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti