Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCijena struje u Srpskoj najniža u okruženju

Cijena struje u Srpskoj najniža u okruženju

TREBINJE, Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” saopštilo je danas da je cijena električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj u prosjeku manja od 15 do 67 odsto u odnosu na zemlje okruženja.
Portparol “Elektroprivrede Republike Srpske” Predrag Škoro navodi da je prosječna cijena električne energije za domaćinstva samo u Srbiji manja za oko pet odsto nego u Srpskoj, dok je u ostalim elektroprivredama veća i to u “Elektroprivredi BiH” za 15 odsto, “Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne” za 23 odsto, Crnoj Gori za 40 odsto i Hrvatskoj za 67 odsto.

Povodom pisanja pojedinih portala da Republika Srpska ima veću prosječnu cijenu električne energije za domaćinstva nego što jeste, Škoro kaže da su ti podaci zasnovani na korištenju nereprezentativnog uzorka, uz zanemarivanje niza činjenica koje utiču na visinu prosječne cijene.

“Zanemarena je činjenica postojanja blok tarifa za kategoriju domaćinstva u Srbiji, gdje kupci sa manjom potrošnjom, poput razmatranih, imaju i najniže cijene”, istakao je Škoro.

On je dodao da je zbog korištenja nereprezentativnog uzorka izvedena pogrešna prosječna cijena električne energije od 16,65 feninga po kilovat-času sa PDV-om, dok je ova cijena po zvaničnom izvještaju “Elektroprivrede Republike Srpske” za 2014. godinu 14,64 feninga po kilovat-času sa PDV-om.

Škoro je istakao da su informacije o odnosima cijena, koje je saopštila predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović tačni i da su zasnovani na analizama koje je izvršila “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“One su zasnovane na sveobuhvatnoj analizi ukupne potrošnje po svim tarifnim elementima na godišnjem nivou i obuhvataju aktivnu električnu energiju, obračunsku snagu i reaktivnu energiju”, rekao je Škoro.

On je dodao da se primjenom propisanih tarifnih stavova za svaku od elektroprivreda u okruženju na godišnju potrošnju kupaca u Republici Srpskoj izvode prosječne cijene na bazi kojih “Elektroprivreda Republike Srpske” vrši analizu relativnih odnosa cijena. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti