Petak 1. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJenjavanje štrajka u rafinerijama SAD oporavlja cijene nafte

Jenjavanje štrajka u rafinerijama SAD oporavlja cijene nafte

NJUJORK, Cijene nafte su se tokom trgovanja u Aziji oporavile, zahvaljujući vijestima da bi štrajk u američkim rafinerijama uskoro mogao biti okončan, što je ublažilo nedavne gubitke trgovaca naftom u svjetlu sporazuma zapada i Teherana u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju poskupjela je na Njujorškoj berzi 90 centi na 50,04 dolara, dok je nafta tipa brent za majsku isporuku u Londonu poskupjela 69 centi na 55,64 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte oštro su pale nakon što su Iran i šest svjetskih sila u četvrtak dogovorili okvir za ograničavanje nuklearnih ambicija Teherana. Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak poslije osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rješavanju spora između zapada i Teherana i postizanju konačnog sporazuma do 30. juna.

Sporazum će, ukoliko bude potvrđen, dovesti do ukidanja privrednih sankcija Iranu, što će omogućiti vraćanje njegove sirove nafte na već prezasićeno svjetsko tržište, prenose agencije.

Podršku cijenama nafte pružila je i vijest da je jedan od velikih izvoznika tog energenta, Saudijska Arabija, podigao cijene za majsku isporuku Aziji, navodeći da je tražnja u porastu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti