Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaBritanska kompanija gradi malu hidroelektranu na Drinjači

Britanska kompanija gradi malu hidroelektranu na Drinjači

BIJELJINA, Britanska kompanija Mineko limited investiraće 7,5 miliona evra u izgradnju male hidroelektrane na rijeci Drinjači u opštini Zvornik.

Ugovorom o koncesiji predviđena je izgradnja male hidroelektrane “Medoš”, instalisane snage 3,97 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od 13,5 gigavat časova.

U saopštenju iz kompanije se navodi da je koncesija za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane na rijeci Drinjači dobijena na Javnom pozivu Ministarstva industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske.

U skladu sa Zakonom o koncesijama Republike Srpske, ugovor o koncesiji potpisalo je preduzeće “Medoš” sa sjedištem u Banjaluci, koje je kao koncesiono preduzeće osnovala britanska kompanija “Mineko limited”.

Na poslovima pripreme i realizacije izgradnje hidroelektrane Mineko će angažovati lokalne firme.

Direktor firme “Medoš“ Žarko Potkonjak je najavio da prva faza projekta obuhvata period projektovanja i izgradnje, što zahtijeva angažovanje velikog broja ljudi, pa se procjenjuje da će na ovim poslovima raditi dosta domaćih firmi.

Druga faza podrazumjeva period korišćenja hidroelektrane do 50 godina.

“U skladu sa filozofijom poslovanja Mineko grupe njegovaćemo etički pristup koji se bazira na poštovanju zakona svake zemlje u kojoj smo prisutni, očuvanju životne sredine i pomoći zajednici”, rekao je Potkonjak.

Pored ulaganja u sektor energetike, Mineco je u regionu među najvećim investitorima u oblasti rudarstva.

Samostalno ili sa partnerima upravljaju rudnikom olova i cinka “Gros” u Srebrenici i rudnikom olova “Geomet” u Olovu, a bavi se i istraživanjem ležišta antimona u Novom Goraždu.

U Srbiji upravljaju rudnicima olova i cinka “Veliki majdan” kod Ljubovije, rudnikom “Rudnik” kod Gornjeg Milanovca i “Bosil-Metal” kod Bosilegrada.

“Mineko limited” dio je Mineko grupe koja se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka i bakra u zemljama jugoistočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza.

U saopštenju iz kompanije se navodi da od osnivanja 2003. godine do danas, zajedno sa partnerima, Mineko uspješno posluje na pet kontinenata, u Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, a planiraju širenje i u Australiji. Srna

18 KOMENTARI

 1. Zaboravili ste (ili niste znali) da informišete javnost da je protiv odluke Vlade RS od dodjeli predmetne koncesije kompaniji Mineco Ltd., PODNESENA TUŽBA OKRUŽNOM SUDU U BANJA LUCI I DA, PREMA TOME, TA ODLUKA NIJE PRAVOSNAŽNA. To žnači da se postupak od odojeli koncesije može poništiti, ili koncesija dodijeliliti nekom drugom ponuđaču. Drugim riječima, sve dok odluka Vlade RS ne postane pravosnažna, kompanija Mineco Ltd. iz londona ne može se smatrati vlasnikom koncesije, odnosno koncesionarem. Možda to direktor preduzeća Medoš nije htio da vam kaže, a možda i ne zna. Posebno pitanje je zašto je preduzeće Medoš odnovano u Banja Luci a ne u Zvorniku gdje se nalazi lokacija za MHE “Medoš”. Još jedan dokaz kako se favorizuju veliki gradovi na štetu malih i nerazvijenih opština. Tim prije ako se zna da su i nadležne službe Opštine Zvornik zdušno navijale da se koncesija dodijeli kompaniji Mineco Ltd. Postavlja se pitanje da li je tim činom izigrano povjerenje Opštine Zvornik i ta, koliko znamo ne baš razvijena opština, uskratila na značajne prihode (poreze, doprinose, itd.) koje će koncesionar (ako po pravosnažnosti odluke ostane koncesionar) bude plaćao u nardenih 50 (?) godina. UZDRAVLJE
  koncesionar)

 2. Ne radi se tu o britanskoj kompaniji, nego kompaniji u vlasnistvu nekih “kontroverznih” srbijanskih “tajkuna” (vidi link koji je postavila Zorica). Do sada nisu realizovali ni jednu hidroelektranu, a u tenderu je to bio jedan od uslova. Pa vi sami procijenite kako je u nasoj “pravnoj drzavi” ta “britanska” kompanija pobijedila na “javnom tenderu”. Ista formula koja se koristi u dodjeli koncesija u RS u poslednjih desetak godina. Zato i imamo situaciju da je u RS u poslednjih 10 godina izgradjeno svega 2-3 male hidroelektrane (podijeljeno je preko 150 koncesija), a u FBIH preko 20. Ovi “britanci” su koncesiju uzeli da bi je preprodali, kao i vecina koncesionara do sad. I TO SE ZOVE POLITIKA IZGRADNJE MALIH HIDROELEKTRANA U REPUBLICI SRPSKOJ.

 3. Ti englezi su od 2007 god. (preko svoje firme Gross doo) koncesionari na Rudniku olova i cinka kod Srebrenice. Prije toga dvije godine su rudnik koristili bez tendera, koncesionog ugovora i naknade. Prije toga rudnikom je upravljalo (imalo koncesiju) DRŽAVNO privredno preduzeće koje je 2010 god. otišlo (opravdano ili neopravdano) u stečaj. U momentu otvaranja stečaja najveći povjerilac bila je upravo DRŽAVA (čije je preduzeće i bilo), a jedan od najvećih dužnika (3,3 miliona KM) upravo firma Gross d.o.o. Postavlja se pitanje; da li bi DRŽAVNO PREDUZEĆE moralo ići u stečaj da je DRŽAVA prema svom preduzeću izvršila otpis ili reprogram duga, a da firma Gross d.o.o. nije imala toliko dug. Drudo pitanje je; kako i zašto je firma Gross mogla da stvori dug prema DRŽAVNOJ firmi upravo u periodu (od 2005 do 2010 god) kad je dobila od “DRŽAVE” i koristila koncesiju??? Proizilazi da je “DRŽAVA” dala rudnik privatnoj firmi da bi ova privatna firma nagomilala dug upravo prema njenom (DRŽAVNOM) preduzeću ??? Nije nam poznato da li je firma Gross doo ikada vratila dug DRŽAVNOM. Posebno pitanje je kako je moguće da DRŽAVA ne raskida ugovor sa koncesionarom Gross doo, kad je u svim poslednjim godišnjim i zvaničnim izvještajima Komisije za koncesije koncesionar stoji da firma Gross d.o.o. (u vlasništvu kompanije Mineco iz Britanije) ne ispunjava ugovorne obaveze. Svi podaci ovdje navedeni preuzeti su iz zvaničnih DRŽAVNIH dokumenata. To su zanči zvanični podaci, pa zato čudi (brine) kad direktor firme Medoš (u vlasništvu firme mineco Ltd) kaže „U skladu sa filozofijom poslovanja Mineko grupe njegovaćemo etički pristup koji se bazira na poštovanju zakona svake zemlje u kojoj smo prisutni, očuvanju životne sredine i pomoći zajednici“. Ja ovdje ne govorim o poslovanju (i da li je, ili nije, taćno) firme Mineco u Srbiji, Rumuniji, Makedoniji, itd. To možete naći ako samo malo “pogooglate” termin “Mineco ltd.).

 4. Zaboravio sam da DOPUNIM da je veoma interesantno kako je firma Mineco “osjetljiva” prema problemima zajednice, kako kaže direktor firme medoš d.o.o. Tako što rudnicima u Srebrenici i Goraždu upravlja preko firme iz Gradiške (sjedište firme Gross doo je u Gradišci), a malom hidroelektranom MHE “Medoš” 50 godina (ako Rješenje Vlade o koncesiji postane pravosnažno) upravljaće iz Banja Luke (gdje je sjedište firme Medoš d.o.o.). To znači da lokalne zajednice-opštine Srebrenica, Istočno Goražde i Zvornik neće od toga vidjeti ni jednu KM od komunlnih poreza, doprinosa, naknada, itd. Interesantno bi bilo vidjeti da li su za takvo rješenje “glasali” gradonačelnici tih opština. NAZDRAVLJE ZA “DRŽAVU”, OPŠTINE, ALI I ZA KOMPANIJU MINECO LTD.

 5. Zašto se bojite da objavite moj komentar vezan za kompaniju Mineco Ltd. i njeno poslovanje u RS. Podaci su preuzeti iz zvaničnih objavljenih dokumenata organa RS. Javnost u RS, ai šire, treba da zna koje kompanije se favorizuju na štetu države i državnh (narodnih) prirodnih resursa. Da se bar ovi iz Mineca ne hvale korektnošću i poslovnom etikom u poslovanju, možda nas e bi “iritirali”. Ovako “čega se pametan stidi, budala se ponosi”.

 6. Nakon “googlanja”, evo malo informacija o firmi Mineco Ltd. iz Londona i na srpskom:
  1)http://www.mup.gov.rs/cms_cir/saopstenja.nsf/arhiva-saopstenja-MUP-2011
  2) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=16&nav_id=558060
  3) http://www.danas.rs/danasrs/ekonomij/mikijevi_unosni_bankroti.4.html?news_id=264390
  4)http://www.cins.rs/srpski/news/article/mineco-i-propale-privatizacije-u-srbiji

  TEK TOLIKO DA DIREKTOR FIRME “MEDOŠ ONE” D.O.O. GDE RADI, I DA SE VIŠE NE HVALI

 7. Ako je i mali dio od ovag tačno za firmu Mineco Limited iz londona, onda se ovaj direktor firme Medoš skroz obruka. Šta mu bi da trči pred rudu (kaže se trči “ko tele pred rudu”). Pa ko njima dade koncesiju kad se zna ko su i šta su. I to na 50 godina. Eto kako nam se krčme prirodna bogatstva. Da nisu u kakvoj sprezi ili ne daj bože, rodbinskim odnosima sa aktuelnom vlašću. Otvori se zemljo da svi skupa propadnemo. Hoće li to tolerisati sada ovi novi kad dođu na vlast. HOĆE, JER “VRANA VRANI OČI NE VADI”

 8. Juce dobili koncesiju a vec danas otvorili gradliste, hoce da rade pristupni put. Nemaju ni gradjevinske dozvole a vidim da im ni koncesija nije konacna jer su na sudu. Naravo mjestani Kamenice i Gloda su im se preprecili na putu jer isti prolazi kroz privatnje njive i sad sve stoji. Ovi englezi izgleda koncesiju dobili na buzo..e, a na guzov..hoce i da je grade. Osim sumnjivo dobijene koncesije drugih papira nemaju kao to su projekat, lokaciska dozvola, gradjevinska dozvona itd. Kako je moguce da odmah nakon dobijanja koncedije krenu sa izgradnjom, a nisu otkupili zemljiste ni za prilazni put ni za izgradnu centrale. To mozda u Engleskoj moze ali u Gornjoj Kamenici (kod Zvornika) brate ne moze. Pa kad slusamo, citamo, direktorovu izjavu da postuju propise zemalja u kojima posluju dodje covjeku da se nasmije. A upravo taj direktor je po zakonu najodgovorniji. Mi iz Kamenice koliko smo culi, od dobijanja koncesije treba da prodju najmanje 1-2 da se prikupe svi papiri da bi se moglo graditi. Ovi preskocise sve, i zavadise se sa lokalnim stanovnistvom vec u startu. Pricase da tako rade i sa rudnikom u Sasama i da ih niko tamo posten ne moze smisliti. Ali sta cete. Izgleda da ih neko iz vlasti dobro stiti. Kako drukcije tumaciti takvo bahato ponasanje.

 9. Cudo se ne oglase ovi ih Mineka da ovo potvrde ili demantuju. Ili njihov novi direktor iz Banja Luke. Informacije o toj kompaniji su dosta porazavajuce

 10. Pratim malo energetski sektor u regionu, i nikako mi nije jasno kako je moguće da Republika Srpska ne koristi efikasnije svoj ogromni potencijal za izgradnju malih hidrocentrala. kad pročitam ove komentare za firmu Mineco i kome sve daju koncesije, bude mi malo jasnije. Zar je moguće da političari u RS ne vide taj potencijal i koncesije ne daju nekonmpromitovanih firmama nego zdravim investitorima koji su us tanju (finansiski, tehnički) da realizuju te projekte koji nisu jednostavni za realizaciju. Od skoro 150 koncesija koje su dodijeljene u RS je izgrađeno samo nekoliko, i to u poslednjih deset godina

 11. Auuuuuuuuuuuu BRE, šta napisaše za ovu kompaniju Mineco. Ja sam sve to znao i upozoravao na vreme naše najistaknutije političare, ali nije vredelo. Zapeli ljudi da “upuste” te Britance u Republiku Srpsku i nisi ih mogao odvratiti. A možda jednog dana zbog njih završe i na sudu, kao što će odgovarati zbog dovođenja “stranih investitora” u Birač, Rafineriju nafte, Nikolu Teslu, TE Ugljevik, TE Stanari, itd. itd. Žao mih je, ali nisu hteli da slušaju. LEPO SAM IM GOVORIO, I NA VREME “ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se odlupaju”.

 12. Kako je moguće da jedna ovako obična poslovna vijest izazove tolike reakcije i komentare. biće da su ovi iz ineco kompanije ipak neki malo žeđći prevaranti. Kako drugačije protumačiti silne afere koje su ih pratile u pohodu osvajanja prirodnih resursa nekoliko zemalja okruženja. Teško je pretpostaviti da sve ovo neko izmiđlja ili namješta iz zavisti i ljubomore. ne čudi njihova bahatost kolikio čudi stav zvaničnih organa u Republici Srpskoj. Nemoguče da oni sve ovo nisu znali. Prije će biti da su i neki naš istaknuti političari s njima u poslovno vezi, ili šemi, što bi se narodski reklo. Ako je tako, onda je za svaku osudu (možda i krivičnu) ponašanje onih političara ili državnih funkcionera koji su im to omogućili. Ima li kraja rasprodaji državne imovine i dragocjenih, ali ograničenih, prirodnih resursa ???

 13. Bože sačuvaj, pa ima li ko od ovih Minecovaca na slobodi. Kad ovo čitam, izgleda da su svi već u prdekani, ili će biti. Da čovek ne poverijue da se nešto tako događa.

 14. Procitala sam link koji je postavila odnosno predlozila “Zorica II”. Da covek ne poveruje koju i kakvu je odluku donela Vlada Reublike Srpske. Ocigledna namestaljka jednoj blago recenoj kompromitovanoj kompaniji. Sto je najgore sikanirali i eliminisali jednog pravog stranog investitora iz oblasti hidroenergije. Da li ce neko odgovarati zbog ovog ocigledno namestenog tendera.

 15. Ne mogu da verujem da koncesionar firma Medosh One doo ima sedishte u Banja Luci a ne u Zvorniku gde ce biti izgradjena mala elektrana. Da li to znaci da porezi nece ici u nerazvijeni Zvornik nego razvijenu Banja Luku

 16. Боже, Боже, какве интелегенције на једном месту. Сви за председника! Сви све знају. Сви љути и намрштени. Покраше нас све! Протерајмо их. На ломачу са њима! А информације? Све рекла-казала. Размазала.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti