Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasĐokić: Izgradnja gasovoda sa Srbijom jedina šansa i za Srpsku

Đokić: Izgradnja gasovoda sa Srbijom jedina šansa i za Srpsku

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da će se pitanje izgradnje ruskog gasovoda u regionu jugoistočne Evrope rješavati u punoj saradnji sa Srbijom, jer je to jedina mogućnost rješavanja i pitanja učešća i Republike Srpske u ovom projektu.

“Uprkos tome što je projekat `Južni tok` došao u krizu, mi se nadamo da postoje rješenja. I dalje smo veoma zainteresovani da budemo dio projekata kojim bi se ovaj region obezbijedio ruskim gasom”, rekao je Đokić za časopis “Energetika i industrija Rusije”.

On je dodao da je Republika Srpska do sada pokazala da u ekonomskom, ali i političkom smislu, Rusiju doživljava kao partnera i prijatelja, koja je, poslije Srbije, drugi investitor u Srpskoj.

Đokić je naglasio da je Rusija velika zemlja, a samim tim i veliko tržište, koje otvara i brojne mogućnosti za saradnju.

“Postoji poseban interes za plasman proizvoda iz oblasti drvne i metalne industrije, elektroenergetske opreme, mašina i alata, motora, mjenjača i njihovih komponenti, elektronske opreme, proizvoda i usluga iz namjenske vojne industrije. Prehrambeno-prerađivačka industrija i agrarna privreda u cjelini sigurno mogu da pronađu dobre partnere u Rusiji”, rekao je Đokić.

On je podsjetio na ruske investicije u izgradnju Termoelektrane “Ugljevik 3”, kao i na činjenicu da je kompanija “Zarubežnjeft”, koja je vlasnik Naftne industrije Republike Srpske od 2007. godine, u ovaj privredni subjekat uložila oko 300 miliona dolara i sada zapošljava 3.000 radnika, što je jak oslonac privredi Republike Srpske.

“Takođe, ruski investitori, kompanije `Zarubežnjeft` i `Gasprom`, putem zajedničke firme `Jadran naftagas` uspješno nastavljaju projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti 345 miliona KM. Ruski biznismen Oleg Burlakov realizuje projekat pokretanja rudnika mrkog uglja i bentonita u okolini Novog Grada procijenjene investicije od oko 23,5 miliona KM”, naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, uz pomoć ruske investicije u Istočnom Sarajevu uspješno je nastavljena proizvodnja elektroenergetske opreme visokih napona koja se može plasirati na izvozna tržišta, ali i na tržište BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti