Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTerzić: Srbija želi da se uključi u "Turski tok"

Terzić: Srbija želi da se uključi u “Turski tok”

BEOGRAD, Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić izjavio je da Srbija želi da se uključi u projekat “Turski tok” i da su pregovori o tome u toku.

“Konačna odluka nije donesena, pregovori su u toku, ali je Srbija u načelu zainteresovana za ulazak u ovaj projekat”, rekao je Terzić.

On očekuje da će ministar energetike Rusije Aleksandar Novak krajem aprila ili početkom maja posjetiti Srbiju i da će tada sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovarati o tom projektu.

“`Turski tok` trebalo bi da zamijeni propali projekat `Južni tok`, u koji je Srbija ulagala velike nade, a koji je `Gasprom` obustavio zbog tvrdnji Evropske komisije da njegova izgradnja krši zakone EU”, podsjetio je Terzić.

On je rekao da je poništavanje “Južnog toka” zakomplikovalo situaciju za Srbiju u oblasti energetske sigurnosti.

Terzić kaže da će “Turski tok”, ne samo imati komplikovaniju rutu, već će morati da prođe kroz Tursku, koja bi mogla da ga blokira, a prolaziće i kroz Bugarsku i Makedoniju, prenose beogradski mediji.

Prema ranijim najavama, projekat “Turski tok” bi trebalo da bude završen do 2020. godine kada “Gasprom” planira da prekine transport gasa kroz Ukrajinu.

“Turski tok” će po projektu imati kapacitet od 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a od Rusije do Turske će ići po dnu Crnog mora, uglavnom po ruti koja je bila predviđena za “Južni tok”.

Skladište gasa za jug Evrope bi bilo izgrađeno na granici Turske i Grčke.

Iz EU su nedavno stigla upozorenja da će i taj gasovod morati da bude izgrađen uz konsultacije sa Briselom i uz poštovanje zakonskih obaveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti