Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHil: Pokrenuti reforme energetskog sektora

Hil: Pokrenuti reforme energetskog sektora

NEUM, Otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil otvorio je danas u Neumu Prvi energetski samit u BiH i pozvao novoizabrane vlasti da pokrenu reforme energetskog sektora.

“Politički lideri moraju dramatično ubrzati napredak prema punom provođenju Trećeg paketa zahtjeva Energetske zajednice. Potrebne su konkretne aktivnosti da bi se deblokirao potencijal energetskog sektora i otvorila toliko potrebna radna mjesta i privukle investicije”, rekao je Hil.

Šef Sekcije za politiku i ekonomiju Delegacije EU u BiH Jan Šnaidauf istakao je da i sam Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva duboke reforme, pogotovo u elektroenergetskom sektoru.

“Dosadašnji rezultat reformi je bio razočaravajući. BiH ima dosta sposobnih stručnjaka, ali njima je potrebna podrška iz političke sfere. Potrebno je odmah raditi na izradi sveobuhvatne strategije i plana razvoja energetskog sektora u BiH”, rekao je on.

Šnaidauf je napomenuo da se BiH potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici obavezala da će redizajnirati upravljanje tržištem električne energije, kako bi se integrisala u evropsko tržište, prenose federalni mediji.

On je naglasio i da ima dosta prepreka liberalizaciji tržišta električne energije, te da se zakonodavni okvir u BiH mora uskladiti sa Trećim energetskim paketom Energetske zajednice.

Prvi energetski samit u BiH održava se u organizaciji projekta Investiranje u sektor energije Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Samit se održava pod pokroviteljstvom Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

Iz USAID-a navode da su reforma energetskog sektora, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i liberalizacija tržišta električnom energijom teme koje će u narednom periodu biti aktuelne za cjelokupnu društvenu zajednicu u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti