Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPušten u rad novi bager vrijedan sedam miliona KM

Pušten u rad novi bager vrijedan sedam miliona KM

UGLJEVIK, Na Površinskom kopu “Bogutovo selo” Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” danas je u rad pušten novi bager vrijedan sedam miliona KM.

Direktor RiTE “Ugljevik” Žiko Krunić izjavio je da će nabavka ovakvih mašina i druge moćne rudarske mehanizacije biti nastavljena, a ovaj bager obezbijeđen je vlastitim sredstvima RiTE.

“Mašina poput ove stvara preduslove za obavljanje proizvodnje u planiranom obimu”, rekao je Krunić, naglasivši da je ovo nastavak politike Vlade Republike Srpske koja se realizuje putem “Elektroprivrede Republike Srpske”, te da RiTE “Ugljevik” samo realizuje tu politiku nabavkom ovakvih i sličnih mašina.

On je naveo da će ova politika biti nastavljena, te da garantuje uspješan rad u narednom periodu.

“Za tri-četiri mjeseca planiramo da nabavimo još tri mašine, odnosno buldožere”, rekao je Krunić.

On je naveo da je, zahvaljujući politici prethodnih rukovodstava ovog kolektiva i razumijevanju Vlade Srpske, situacija u RiTE danas radikalno promijenjena u pozitivnom smislu.

Krunić je naglasio da to znači da je Rudnik sada oslonjen na vlastitu mehanizaciju i da više ne zavisi od trećih lica.

Rukovodilac Rudnika Relja Dragić rekao je da je bager kapaciteta 16 metara kubnih čvrste mase od danas u funkciji, te da je ovo najveći bager koji je stigao u Rudnik za 35 godina od kako Površinski kop “Bogutovo selo” radi.

“Ovo je samo jedna od investicija u posljednjih nekoliko godina, jer u skladu sa projektnom dokumentacijom, studijom opravdanosti nabavke rudarske mehanizacije i planovima proizvodnje struje, a samim tim i potrebnih količina uglja, mi intenzivno radimo na nabavci osnovne rudarske mehanizacije – bagera, dampera i buldožera”, rekao je Reljić.

On je naveo da je ovaj bager sedmi po redu koji je nabavljen u posljednjih devet godina, čime je, kako kaže, praktično zanovljena kompletna mehanizacija.

“Planovi za ovu godinu su, kada je riječ o otkrivci, ukupno 9.600.000 metara kubne čvrste mase i oko 2.000.000 tona uglja. ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ može da računa da ćemo imati dovoljno uglja za potrebe energetskog bloka”, rekao je Reljić.

Rukovodilac Radne jedinice Termoelektrana Milan Mirković rekao je da je TE od 15. aprila u redovnom godišnjem remontu, u kojem će se, osim redovnih poslova, obaviti i određeni investicioni radovi na bloku Termoelektrane kao što su zamjena kanala dimnih gasova čija vrijednost je oko 350.000 KM, te zamjena nosećih elemenata konvektivnih pregrijača u kotlu vrijednosti oko 400.000 KM.

Planirana je i zamjena kanala ugljenog praha čija vrijednost iznosi 100.000 KM, te zamjena dijela bunkera uglja u vrijednosti od 100.000 KM.

Mirković je naglasio da je TE u prethodna tri mjeseca proizvela 561.032 gigavat-časova električne energije, što predstavlja 104 odsto prebačaja proizvodnje.

Prema planu, remont će trajati do 25. maja. Srna

1 KOMENTAR

  1. Samo prazne price… a na kraju ce biti isto kao sto se desilo u Sloveniji TE Trbovlje i Šoštanj blok 6 >>> korupcija i svi u zatvor!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti