Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Nema sporazuma ni para za Ciprasa"

“Nema sporazuma ni para za Ciprasa”

ATINA/MOSKVA, Atina planira da s Rusijom potpiše sporazum za ruski prirodni gas “Turski tok”, izjavio je grčki izvor blizak pregovorima, ali je, međutim, Kremlj to negirao.
“Sporazum će biti potpisan u utorak u Atini s visokom ruskom delegacijom zaduženom za izgradnju gasovoda. Taj sporazum će utvrditi uslove finansiranja izgradnje i iznos akontacije”, rekao je ministarski izvor koji je zahtjevao da mu se ne objavi ime.
“Ne, ne postoji sporazum”, reagovao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov u izjavi za Radio “Biznis FM”. “I sam Vladimir Putin je rekao da niko nije tražio pomoć (Rusije)”, rekao je on.

“Naravno, pitanje energetske saradnje je pokrenuto (…) i proučiće ga stručnjaci, ali Rusija nije obećala finansijsku pomoć, jednostavno zato što to niko nije tražio” dodao je Peskov.

Njemački nedeljnik “Špigel” je na svom sajtu u subotu, pozivajući se na jednog zvaničnika vladajuće grčke stranke Siriza, najavio da bi takav sporazum mogao biti potpisan u utorak, uz isplatu akontacije Grčkoj, da bi ona obezbjedila likvidnost.

Ta akontacija bi bila srazmjerna budućim prihodima od tranzita ruskog gasa kroz gasovod u Grčkoj. Akontacija se “zapravo očekuje… predstojećih mjeseci”, rekao je grčki izvor za AFP.

Taj gasovod koji ne bi trebalo da počne da radi prije 2019. godine, za sada je samo ideja Rusije i Turske koje još tragaju za konačnim dogovorom o tom projektu.

Grčkoj nedostaje gotovina zbog odugovlačenja pregovora s kreditorima – EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, o isplati 7,2 milijarde evra posljednje tranše međunarodne kreditne pomoći.

Atinski dnevnik “Katimerini” je u subotu prenio da “Špigel” piše da će Rusija “smjesta isplatiti” Grčkoj tri do pet milijardi evra akontacije prihoda od budućeg gasovoda, o čemu je dogovor postignut na prošlonedeljnom sastanku u Moskvi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na pitanje o grčko-ruskom sporazumu, njemački ministar finansija Volfgang Šojble je rekao da bi “bio srećan, da je to slučaj”.

“Ne znam detalje i nema potrebe da ih znam”, dodao je on i ukazao da taj sporazum “ne rješava probleme Grčke u vezi s poštovanjem njenih obaveza” prema povjeriocima.

Posjeta Ciprasa Rusiji, u vrijeme pregovora Atine s evropskim partnerima, dočekana je sa sumnjom da Grčka priprema stratešku preorijentaciju.

Tokom posjete Ciprasa Moskvi je objavljeno i da je Putin pomenuo mogućnost da Rusija finansijski pomogne izgradnju gasovoda kroz sjevernu Grčku.

Rusija bi mogla, rekao je tada izvor AFP, da “prepusti Grčkoj očekivane prihode od tog projekta, koje bi ona otplaćivala od 2019. godina, kada gasovod proradi” što bi Grčkoj dalo “hiljade miliona evra”.

Glavne teme razgovora Putina i Ciprasa su bili izuzimanje Grčke iz ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, i saradnja u energetici. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti