Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSpaskovski: RTB Bor se oporavio

Spaskovski: RTB Bor se oporavio

BEOGRAD , Rudarskgo topioničkarski basen Bor od 2010. godine ostvaruje dobit, 5.200 radnika neto platu u iznosu od oko 70.000 dinara prima na vrijeme i kompanija je sposobna da povjeriocima počne da vraća dugove, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je, gostujući na TV Pink, rekao da je komapnija za pet godina pokazala da može dobro da posluje, rezerve rude iznose oko 1,5 milijardi tona što je dovoljno za narednih 100 godina, a pokazala je da ima tržište i da nije problem prodati što se proizvede.
On je podsjetio da je RTB 2008. i 2009. godine imao gubitak od oko 48 miliona dolara iz tekućeg poslovanja, da bi već 2010. godine dobit iznosila 36 miliona dolara, a 2012. godine 56 miliona dolara.
Taj novac utrošen je za razvoj i unapređenje proizvodnje, rekao je on i ukazao da je kompanija, prelomne 2009. godine smanjila troškove poslovanja 3,2 puta, a broj snabdjevača sa 700 svela na 100.
Direktor RTB-a je naglasio da 5.200 radnika u kompaniji “prima platu u sekundi” 1. i 15. u mjesecu i to, kako je naglasio, dobru platu od oko 70.000 dinara neto.
“Zaradili ljudi, niko im nije poklanjao. Niko im iz budžeta nije davao. Od 2001. do 2008. godine iz budžeta je izvučeno 65 miliona evra za plate u RTB, za očuvanje socijalnog mira“, rekao je Spaskovsi i ukazao da Vlada Srbije danas brine o razvoju RTB, kontroliše kako se sredstva troše ali ništa ne poklanja.
On je istakao da je sadašnji premijer, za razliku od mnogih prethodnih, više puta posjetio Bor, ukazaujući da kada je radnicima sigurnost jasna i oni rade drugačije.
“Ne rade isto oni koji su na subvencijama i dobijaju platu od države i oni koji je sami zarade“, rekao je on.
Spaskovski je rekao da se nada da će se povjerioci, državni i komercijalni, složiti i uvjeriti da će im novac biti vraćen.
On je istakao da bi bilo dobro da, kada su u pitanju državni povjerioci, bude izvršena konverzija duga u kapital države te da RTB postane državna kompanija, a za to ima opravdanja jer RTB eksploatiše državno bogatstvo. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti