Utorak 28. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas„Turski tok” i preko Srbije do Austrije

„Turski tok” i preko Srbije do Austrije

BEOGRAD, Trasa turskog gasovoda trebalo bi da prati dio nesuđenog „Južnog toka” i da preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske stigne do austrijskog skladišta Baumgarten.
Odluka Srbije da izgradi novi ili da se priključi na neki od alternativnih gasovoda, bilo onog koji će ići od Rusije do tursko-grčke granice, ili na TANAP i TAP, cjevovodima koji će transportovati azerbejdžanski gas, zavisiće isključivo od toga koliko para za gradnju Srbiji bude dobila od Evropske unije, odnosno Rusije, ako Srbija odluči da nastavi da se snabdjeva ruskim gasom iz tog alternativnog smjera – preko „Turskog toka”.
Najnovija u nizu ponuda stigla je ovih dana od Aleksandra Novaka, ruskog ministra energetike, koji je najavio da bi „Turski tok” mogao od grčke granice da nastavi do Austrije, s tim što Srbija ne bi bila zaobiđena.

Ruski ministar je u tu svrhu nacrtao i novu mapu (produžetak „Turskog toka”) iz koje se vidi da bi ovaj tok mogao da završi u najvećem evropskom skladištu gasa Baumgarten u Austriji. S tim što bi gasovod išao preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

Koliko je ovaj pravac realan zavisiće i od Grčke i Makedonije koje u slučaju „Južnog toka” nisu pod pritiskom Brisela i Vašingtona smjele da se uključe u ruski projekat. O mogućnosti produženja „Turskog toka” raspravljaće se u prvom narednom susretu ruskog ministra sa srpskim zvaničnicima.

Aleksandar Antić, ministar energetike Srbije, po povratku iz Azerbejdžana, donosi neke druge mogućnosti za diversifikaciju gasovoda, uključujući Južni koridor, ali i interkonekciju s Bugarskom.

– Azerbejdžan je veliki proizvođač gasa. Južni gasni koridor je u fazi realizacije, kako bi taj gas došao do Grčke i ušao u naš region. Razgovarali smo o tome. Postoje volja i spremnost da se dođe do određene količine gasa potrebne za našu diverzifikaciju, rekao je Antić.

Naše je da napravimo vezu s Bugarskom i završimo pregovore sa Azerbejdžanom. Ozbiljno radimo na tome: Imamo odvojena sredstva za projektnu dokumentaciju. Sa Bugarima usaglašavamo tehničke elemente i očekujem da ćemo do kraja godine sa Evropskom komisijom dogovoriti finansiranje tog projekta. Na Srbiji je da obezbedi da EU u velikoj meri učestvuje u finansiranju“, objasnio je Antić.

Vojislav Vuletić, predsjednik Udruženja za gas Srbije, pozdravlja svaku alternativu ukrajinskom gasovodu, pod uslovom da su izvori gasa sigurni.

„ Mnogo je veći problem kako i odakle obezbediti novac za gradnju, pogotovo ako se zna da nijedna od zemalja u slučaju produženja „Turskog toka”, Makedonija ili Grčka, nemaju novac za ove velike poslove, baš kao ni mi“, objašnjava on.
Ovog puta Vuletić je skeptičan da će Rusi biti raspoloženi da obezbjede i gas i gasovod Srbiji kako je to bilo u slučaju „Južnog toka”. Blic

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti