Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrpska razmatra opciju priključenja "Turskom toku"

Srpska razmatra opciju priključenja “Turskom toku”

BANJALUKA, Direktor “Gas-Resa” Slobodan Puhalac je izjavio da je strateško opredjeljenje Republike Srpske u gasnom sektoru određivanje pravca snabdijevanja ruskim gasom preko Srbije.

Puhalac je naveo da bi time postupak i lokacija priključka za Republiku Srpsku trebalo da budu identični planiranom iz “Južnog toka”, a to je kod Čente, između Zrenjanina i Beograda.

Prema njegovim riječima, najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku gasa u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak “Turskog toka” sa krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji.

“Pretpostavka je da će `Južni tok` i nova alternacija većim dijelom biti identični u prostoru Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan”, rekao je Puhalac za “Nezavisne novine”.

On je istakao da je kompanija “Gas-Res” u stalnom kontaktu sa partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca snabdijevanja gasom onako kako bude dogovoreno između “Gasproma” i ostalih zemalja partnera.

Puhalac je naveo da je ovih dana na sastanku ministara spoljnih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske, dogovoreno formiranje radne grupe za izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda koji bi bio povezan na gasovod “Turski tok”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti