Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte mješovite, američke zalihe rekordne

Cijene nafte mješovite, američke zalihe rekordne

NJUJORK, Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile mješovite, a trgovci su se fokusirali na pozitivne signale u američkom izvještaju o nafti, prateći i situaciju u Jemenu, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju poskupila je na Njujorškoj berzi devet centi na 56,25 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila dva centa na 62,71 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Ministarstvo energetike SAD je saopštilo da su zalihe nafte u najvećoj svjetskoj privredi i potrošaču “crnog zlata” porasle za 5,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 17. aprilom, čime su se ukupne zalihe našle na najvišem nivou u istoriji.

Ipak, proizvodnja nafte je u SAD istovremeno smanjena za 18.000 barela dnevno, poslije pada od 20.000 barela iz prethodne nedelje, a trgovci vjeruju da će usporavanje američke proizvodnje iz škriljaca ublažiti preveliku ponudu nafte u svijetu, koja je dovela do pada cijena od više od 50 odsto od juna prošle do januara ove godine.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je u utorak da prekida četvoronedeljnu vojnu kampanju u Jemenu, ali je bombardovanje juče nastavljeno. Iako Jemen nije veliki proizvođač nafte, tržišni igrači brinuli su da će doći do prelivanja sukoba u okolne zemlje na naftom bogatom Bliskom istoku, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti