Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMiler: Ako EU sruši "Turski tok", uskratićemo cijelu isporuku!

Miler: Ako EU sruši “Turski tok”, uskratićemo cijelu isporuku!

BERLIN, “Gasprom” je zaprijetio da će potpuno prekinuti isporuku gasa Evropi, ako EU pokuša da spriječe “Turski tok”, kao što je to učinila sa “Južnim tokom”.

“To ćemo učiniti ako nas na to prisile”, poručuje direktor “Gasproma” Aleksej Miler.

On upozorava da EU jednostrano pokušava da prebaci sve rizike na snabdjevača gasom, što stvara velike teškoće “Gaspromu”.

“Evropa mora dati jasan i kategorički odgovor: treba li joj ova resursna baza ili ne”, poručuje Miler.

Ovo je prvi put sa ruski gasni gigant otvoreno najavljuje, eventualni, totalni prekid isporuke gasa.

Prema riječima stručnjaka, ranije su ruske vlasti i rukovodstvo “Gasproma” isticali da nikada neće “povrijediti” ugovorne obveze prema evropskim klijentima.

U Evropi se pojavila koalicija zemalja koje podržavaju “Turski tok”. Među njima nema Bugarske, koja je ranije, pod pritiskom Evropske komisije, odustala od izgradnje gasovoda.

Kako navodi ruski poslovni list “RBC Dejli”, Dmitrij Baranov, stručnjak iz oblasti energenata, smatra da je jedan od razloga oštrih izjava iz “Gasproma” – stvaranje evropskog energetskog saveza.

Evropski potrošači dogovarali su se do sada sa dobavljačima pojedinačno, a uslovi poslovnih ugovora bili su strogo povjerljivi.

“Ako Evropska komisija želi da uspostavi jedinstvenu uvoznu cijenu gasa, to neće biti najniža cijena po kojoj mi opskrbljujemo Evropu”, navodi Baranov.

Do 2019. godine “Gasprom” planira da prekine tranzit gasa preko Ukrajine.

Da bi to učinio, planirana je prvo izgradnja “Južnog toka”, koji je pod pritiskom Brisela propao, a sada je u planu “Turski tok”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti