Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiObradović: Bez poskupljenja struje do kraja juna

Obradović: Bez poskupljenja struje do kraja juna

BEOGRAD, Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je danas Tanjugu da EPS ne planira da do kraja maja zatraži poskupljenje struje, dok se ne završe pregovori sa MMF-om oko restrukturiranja tog javnog preduzeća.
“Ne očekujem da će EPS poslati zahtev za poskupljenje struje do kraja maja, a što se tiče daljeg perioda sačekaćemo pregovore između Vlade i MMF-a i međunarodnih institucija koji se bave reformama u EPS-u”, rekao je Obradović.
Struja, u skladu sa tim, neće moći da poskupi do kraja juna, jer je prema zakonom predviđenoj proceduri, potrebno da Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno tijelo, na zahtjev EPS-a prvo odobri korekciju cijena struje, a da potom istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, da bi ona počela da važi.
“Ne želimo da sa zahtevom za poskupljenje struje iskačemo iz sadašnjih procesa, prvo će ići usvajanje plana finansijske konsolidacije EPS-a, a jedan od aspekata tog plana je i cenovna politika,” rekao je Obradović i dodao da očekuje da će i Agencije za energetiku biti uključena u pregovore oko finansijskog plana reorganizacije.
Govoreći o reviziji aranžmana sa MMF-om, kojim je predviđena i reorganizacija javnih preduzeha, među kojima i EPS-a , Obradović je istakao da je 1. jul, do kada treba da bude završena prva faza korporativizacije EPS-a, dokaz da to preduzeće, uz podršku Vlade Srbije, ispunjava predviđene planove.
”To je najveća istorijska promena u EPS-u jer su sve prethodne vlade pričale o potrebi reorganizacije EPS- a i o potrebi da se postavi novo, efikasnije i odgovornije upravljanje kompanijom, ali je samo ova vlada to i uradila,” rekao je Obradović.
Kada završimo prvu fazu korporativizacije, to nam daje kredibilitet da ćemo i u ostalim fazama ispuniti ciljeve predviđene reorganizacijom, kazao je Obradović.
“Ubeđen sam da naš proces reorganizacije ide po planu. Ostaje još da u što kraćem roku usvojimo finansijski plan reorganizacije, što su i očekivanje Svetske banke, MMF-a i EBRD-a,” rekao je on istakavši da je ispunjenje tog plana neophodno da bi EPS i dalje imao podršku tih međunarodnih finansijskih institucija.
U tom planu će se tačno navesti koji su to finansijski parametri koje EPS mora da postigne i te zadatke ćemo dobiti od 1. jula, istakao je direktor EPS-a.
On je podsjetio i da druga faza korporativizacije preduzeća treba da bude završena do 1. jula 2016. godine, a do tada EPS mora da pređe iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti