Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTesla želi tržište baterija u domovima uprkos izazovima

Tesla želi tržište baterija u domovima uprkos izazovima

FOSTER SITI, Direktor kompanije Tesla Elon Musk pokušava da promjeni način korišćenja energije u domaćinstvima tako što bi se koristili milioni malih postrojenja napravljenih od solarnih panela i baterija koji bi se nalazili na krovovima kuća i garaža.

“Naš cilj je da se iz temelja promjeni način na koji svijet koristi energiju”, rekao je on novinarima.

Iako će Tesla napraviti bateriju “Powerwall” planiraju da je prodaju raznim drugim kompanijama. Lista partnera uključuje i “SolarCity” koju su osnovali Muskovi rođaci Lindon i Piter Riv, a čiji je on predsjednik i najveći akcionar.

Cijena električnih automobila počinje od 70.000 dolara, pa baterije mogu biti preskupe za većinu potrošača. Predložena cijena baterija je od 3.000 do 3.500 dolara u zavisnosti od kapaciteta, a to bi moglo da obeshrabri interesente, posebno kada je u pitanju proizvod koji ima ograničenu upotrebu.

“Ne vjerujem da će ovaj proizvod u početku biti interesantan prosječnom čovjeku”, priznao je Piter Riv, ali i da očekuje da će potražnja biti dovoljna i da će se značajno povećati broj baterija u domovima.

Međutim, Mosk je veoma ohrabren prvim odzivom i vjeruje da će Tesla i budući partneri uspjeti da prodaju dvije milijarde pakovanja baterija širom svijeta, što je otprilike isti broj kao i vozila na putevima.

Iako će biti potrebno dosta vremena da se sve to ostvari, u Tesli se nadaju da će početi isporuku prvog, ograničenog broja “Powerwall” baterija ovog ljeta u SAD prije nego što krenu na međunarodno tržište sljedeće godine.

Dugoročni plan je da se u svijetu smanji korišćenje energije iz fosilnih goriva, pošto se stvaranje mreže kućih baterija može kontrolisati kao da su u pitanju elekrane i to bi privredi moglo da pomogne da obezbjedi dovoljno energije u ovo vrijeme velike potražnje. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti