Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropa bi mogla da uvozi gas iz Turkmenistana

Evropa bi mogla da uvozi gas iz Turkmenistana

AŠHABAD, Evropa bi mogla da uvozi gas iz Turkmenistana preko Irana, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčović.
Poslje sastanka u Ašhabadu s predsjednikom Turkmenistana, Gurbangulijem Bedirmuhamedovom, Šefčović je izjavio da je bilo riječi o mogućnosti izgradnje gasovoda koji bi prolazio preko Kaspijskog mora.
Iran koji sa svjetskim silama do 30. juna treba da postigne konačni sporazum o svom nuklearnom programu, u više navrata se protivio izgradnji transkaspijskog gasovoda, ocjenivši da je neprofitabilan i da bi bolje bio gasovod na zemlji.

Šefčović je rekao da EU pregovora o kaspijskom gasovodu koji bi dovodio gas do granica EU 2019. ili 2020. godine.

Tom projektu bi mogla da se protivi Rusija koja je 2014. godine zadovoljila skoro jednu trećinu potreba EU za gasom.

“Važno je da se nastave pregovori i postigne okvirni sporazum EU, Turkmenistana, Azerbejdžana, Turske, kao i Gruzije koja je pozvana da učestvuje u tome”, dodao je potpredsjednik Evropske komisije.

Turkmenistan koji se graniči s Iranom, posjeduje u svijetu četvrte po veličini rezerve prirodnog gasa, ali nema infrastrukturu za transport.

Taj gasovod čija bi izgradnja koštala 4,46 milijardi evra, mogao bi da prebacuje više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti